Nye Borgerlige: Politidirektører skal vælges af folket

Politidirektører skal være folkevalgte, mener Nye Borgerlige, men forslaget får kritik fra både politiet selv og et flertal i Folketinget.

Vi burde sætte et ekstra kryds på stemmesedlen, når vi næste måned skal vælge, hvem vi vil have siddende i kommunal- og regionsrådet.

Politidirektørerne i de 12 politikredse skulle nemlig også vælges hvert fjerde år af borgerne, hvis det stod til Nye Borgerliges folketingskandidat Benny Bindslev.

- Så vi får en mere effektiv politiledelse, der skal stå til ansvar over for borgerne og ikke bare er tilfældigt udnævnt af Justitsministeriet og nogle DJØF-embedsmænd, siger han.

Hvorfor synes du ikke, politidirektørerne i dag lever op til deres ansvar? - Jeg vil ikke sige, jeg ikke synes, de lever op til deres ansvar. Jeg siger bare, at Justitsministeriet, det er mange gange én stor familie, hvor de sidder derinde og kommer med, hvem skal være ditten, og hvem skal være datten.

Den vurdering bygger Benny Bindslev på sine egne erfaringer, efter 23 år som kriminalassistent i Københavns Politi. Men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, afviser Benny Bindslevs påstand om, at politidirektørerne bliver valgt som følge af vennetjenester.

- Det er er der absolut ikke belæg for. De politidirektører, vi har, er dygtige og forsøger at bruge deres ressourcer bedst muligt. Det er ikke stillinger, de har arvet eller på anden måde kommet til fra Justitsministeriets side, siger han.

Politikere forudser flygtige politiindsatser

Hvis politidirektørerne bliver valgt direkte af danskerne, så frygter Preben Bang Henriksen, at politidirektørerne vil prioritere kortsigtede indsatser mod kriminalitet på gaden, for at blive genvalgt.

- Det vil være meget vanskeligere at lave langsigtet planlægning for større sager. Eksempelvis økonomiske sager, grænseoverskridende kriminalitet og lignende, der ikke lige har den folkelige appeal, siger han.

Den opfattelse deler han med Socialdemokratiets ordfører, Trine Bramsen.

- Man kunne forestille sig, at de lod værre med at uddele fartbøder, fordi det er upopulært blandt borgerne. Derfor er det vigtigt, der lægger en faglig begrundelse bag valget af politidirektør, siger hun.

Et valg blandt kandidater på de forskellige politistationer vil have dårlig indflydelse på politiarbejdet, mener også Politiforbundets formand Claus Oxfeldt.

- Jeg synes, der er nogle alarmklokker, der ringer i forhold til det her. Der vil være en sandsynlighed for, at det blev populisme og valgkampe, hvor politidirektører lover ting, hvor der er mange vælgere, for at blive valgt, siger han.

Men Benny Bindslev tror ikke på politikernes og politiforbundets forudsigelser for konsekvenserne af et valg.

- Man har stadig en faglig arbejdsstolthed som politidirektør, så det kan jeg slet ikke se. Jeg kan kun se, at vi måske får et mere fleksibelt system, hvor en politidirektør arbejder for den politikreds han er i og ikke opad for staten, men at han viser sin interesse for staten.

DF: Folkeafstemning løser ikke problemerne

I dag bliver de 12 politidirektøre r udnævnt af Justitsministeriet, og Benny Bindslev mener altså, at der er brug for friske øjne på politiledelsens organisering.

- Det har altid været Justitsministeriet, der gør det. Men der er intet til hinder for, at vi prøver nogle nye tanker og idéer, siger han.

Hvad er det, der har givet anledning til, at I vil have nogle friske øjne på politidirektører? - Det har noget at gøre med alle de her måltal og politidirektørers bonusser. Lige pludselig, så skal samtlige politibetjente ud på landevejene og skrive færdselssager, fordi en eller anden politidirektør mangler 4.000 færdselssager for at kunne få sin bonus. Eller han mangler 250 voldssager. Det er forkert, at vi almindelige mennesker skal straffes for, at en politidirektør, kan få sin bonus, siger han.

Men en folkevalgt politidirektør skal stadig leve op til de måltal, politikerne har aftalt for eksempelvis færdselsbøder, fortæller Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der selv, ligesom Benny Bindslev, er imod målsatserne for færdsel.

- Lige nu gør politidirektørerne bare det, som et flertal af Folketinget kræver af dem. Hvis der havde været 90 mandater på Christiansborg, der ville have gjort det på en anden måde, så havde vi ikke haft de her trælse måltal, siger Peter Kofod Poulsen.

Dansk Folkeparti støtter altså heller ikke Benny Bindslevs forslag om folkevalgte politidirektører.

- Jeg synes, det er et politisk ansvar, hvem det er, der bliver ansat, og hvis man ikke er tilfreds med det, så må man fyre justitsministeren, siger Peter Kofod Poulsen.