Det blev knap og nap til et par uger på posten som næstformand for Henriette Ergemann (NB).
Den nyvalgte næstformand i Nye Borgerlige trækker sig fra posten, skriver hun i et opslag på Facebook.
- Jeg er en holdspiller ind til benet, og det sidste jeg ønskede var at skade partiet, og at nogle gamle udtalelser står i vejen for det vigtige arbejde, vi har for et friere Danmark, skriver hun og understreger, beslutningen har været hendes egen.
- Dog vil jeg ikke lægge skjul på, at presset fra medierne har været massivt og ødelæggende for mig, tilføjer hun og oplyser, at hun fortsætter i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune.
Da Nye Borgerliges medlemmer 7. februar på et ekstraordinært landsmøde skulle vælge en ny formand og næstformand, efter Pernille Vermund og Peter Seier Christensen trak sig fra posterne, var Ergemann klar favorit.
Blandt de seks kandidater til næstformandsposten, fik hun 204 ud af 317 stemmer, altså to tredjedele af de delegeredes stemmer og kæmpe klapsalver for sin brandtale.
Kontroversielle kommentarer
Siden hun indtog posten, er coronaskeptiske Facebook-kommentarer fra før Ergemanns næstformandstid myldret frem fra internettets afkroge.
Hun har blandt andet skrevet, at hun aldrig kunne "drømme om" at tage en coronavaccine og insinueret, at den var årsagen til, at flere gravide ufrivilligt aborterede.
I andre kommentarer skriver hun, at coronavaccinerne ikke har nogen virkning efter tre måneder, og at hendes far døde 35 dage efter, han havde fået en vaccine.
B.T. og Ekstra Bladet har de sidste knap fjorten dage også gravet kommentarer frem fra blandt andet Facebook-grupper, hvor Ergemann er forfatter til flere markante kommentarer om prominente skikkelser inden for dansk politik.
Aviserne henviser til kommentarer om tidligere generalsekretær for Unicef Karen Hækkerup, om tidligere justitsminister Søren Pind og på opslag fra daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Nye Borgerlige tager afstand
Nye Borgelige tager i et nyhedsbrev afstand til kommentarerne, der ikke "flugter med partiets politik, holdninger og måde at agere på generelt," skriver partiets organisatoriske næstformand Jesper Hammer.
- Jeg synes, at det er den rigtige beslutning, Henriette Ergemann er kommet frem til.
- Vi er hverken konspirationsteoretikere eller anti-vaxxers. Vi gør en dyd ud af at basere vores politik på fornuft og have saglige argumenter til at underbygge den, skriver han endvidere.
Jesper Hammer understreger, at partiet anser beslutningen om, hvorvidt man har taget en coronavaccine, som et frivilligt valg.
Det bygger ifølge Hammer på en liberal tankegang og ikke "på en konspirationsteori om, at vaccinerne bevidst er udviklet for at skade borgerne"
- Og man skal hverken udskamme dem, som vælger en vaccine eller dem, som fravælger en, skriver han.
I en SMS skriver formand Lars Boje Mathiesen, at han "tager Henriettes beslutning til efterretning".
Den nu tidligere næstformand har tidligere på ugen i et længere opslag på Facebook undskyldt for, at hendes kommentarer resulterede i, at Nye Borgerlige endte i en "mediestorm".
Hun kalder kommentarerne for "meget uhensigtsmæssige", og hun beklagede, "da de bestemt ikke har været ordentlige".
Det fremgår det ikke, hvilke kommentater der har været uhensigtsmæssige.
Over for Ekstra Bladet oplyste nyvalgte formand Lars Boje Mathiesen dengang, at han havde drøftet opslagene med Ergemann, og han ikke mente, at det skulle have konsekvenser for hende.
- De her kommentarer er før, hun blev opstillet for Nye Borgerlige, og før hun blev næstformand. Og jeg tror, at vi alle har sagt eller skrevet ting i vores liv, som vi fortryder. Vi har haft en snak om det, og hun ved, at det er et no-go i Nye Borgerlige at blande folks børn ind i politiske sager, sagde Lars Boje Mathiesen til avisen.
Nye Borgerlige oplyser, at partiet først vælger en ny politisk næstformand på næste ordinære årsmøde i oktober.
Fra seks til fire
Næstformandens exit kommer efter nogle turbulente måneder for Nye Borgerlige, der siden folketingsvalget 1. november sidste år har mistet en tredjedel af sin folketingsgruppe.
Spoler vi tiden til november forlod Mette Thiesen folketingsgruppen og blev det nysammensatte Folketings første løsgænger.
Udmeldingen skete, efter Mette Thiesen og hendes kæreste var omdrejningspunkt for intern ballade i partiet.
Ifølge Nye Borgerlige overfaldt Mette Thiesens kæreste en ansat i partiet efter en valgfest.
Thiesen selv er ikke enig i partiets udlægning af forløbet.
Hun har efterfølgende taget sit mandat med sig over på Christiansborgs gule gang, hvor Dansk Folkeparti blandt andre holder til.
Hun er ikke den eneste politiker fra Nye Borgelige, som Dansk Folkeparti har scoret sig siden valget.
Efter Pernille Vermund annoncerede sit stop som formand, meldte Mikkel Bjørn Sørensen sig ud og efterfølgende ind under DF's faner.
Det gjorde han i protest mod, at Lars Boje Mathiesen skulle være partiets næste formand.
Lars Boje Mathiesen var ifølge Mikkel Bjørn "knalddygtig", men også en "solorytter", der fyldte så meget, at partiets interesser og andre personer måtte vige.
Sammen med Mikkel Bjørn trak både formanden og næstformanden i Nye Borgerliges Ungdom sig også fra deres poster og meldte sig ud af partiet.
Lars Boje udtalte i den forbindelse, at partiet ikke stod i en krise trods udmeldingerne.
- Vi startede også med fire mandater i 2019, og det arbejdede vi os fint op fra. Det kommer vi til at gøre en gang til, sagde han.
Du synes ikke, krisen er stor i Nye Borgerlige nu?
- Jeg ville gerne have været de her sager foruden. Men det er sådan i moderne politik, at nogle gange sætter folk sig selv foran sagen, og det er trist, når det sker.
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra formand Lars Boje Mathiesen og medlemmer af Nye Borgerliges hovedbestyrelse.
Lars Boje skriver i en SMS, at han tager Henriette Ergemanns beslutning til efterretning, men han derudover ikke har yderligere kommentarer. Hovedbestyrelsen er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.