Nye ejendomsvurderinger på vej: Arvinger - der først blev snydt - får alligevel penge tilbage

I næste måned kommer de nye ejendomsvurderinger. 23.000 arvinger efter dødsboer kan også se frem til at få penge tilbage.

Linda Kanias mor døde, inden hun nåede at få den boligskat, hun havde betalt for meget, tilbage. Foto: Dennis Olsgaard (Foto: Dennis Olsgaard © DR)

For et par år siden døde Linda Kanias mor.

Hun blev 98 år og efterlod sig et lille hus på Falster, som Linda Kania og hendes bror arvede. Huset er et af dem, hvor statens ejendomsvurdering har været helt skæv. I systemet var det sat til en værdi på 950.000 kroner, men kunne, da det kom til stykket, kun sælges for 645.000, og Linda Kanias mor har derfor ligesom rigtig mange andre danskere efter alt at dømme betalt for meget i boligskat.

En overbetaling, hun aldrig selv nåede at få tilbage, før hun døde.

- Man har jo lavet nogle vurderinger af husene, der var alt for høje. Og det viste sig så i forbindelse med salget, siger Linda Kania.

14 milliarder på vej til boligejerne

Fra næste måned begynder de nye ejendomsvurderinger at komme ud, og de første boligejere, der har betalt for meget i boligskat, vil kunne se frem til at få deres penge tilbage. Det drejer sig om helt op mod 14 milliarder kroner, oplyser Skatteministeriet.

Men hvad så med de penge, som afdøde danskere har betalt for meget?

I første omgang var meldingen fra Skatteministeriet, at arvinger efter dødsboer ikke ville få penge tilbage. De skulle i stedet gå i statskassen. Men det har et politisk flertal siden insisteret på skulle ændres, så arvingerne nu også kan se frem til at få de penge tilbage, deres afdøde familie måtte have betalt for meget.

Det gælder også de arvinger, som måske slet ikke er klar over, at de har penge til gode.

Alt andet ville også have været unfair, siger Linda Kasian.

- Min mor har betalt sin skat hele sit liv, siger hun.

- Det er rimeligt, at skat betaler det tilbage, som de skylder, lige så vel som vi skal betale det, vi skylder, siger hun.

Kompliceret opgave

Ifølge Skatteministeriet er det arvinger efter i alt 23.000 dødsboer, hvis afdøde familiemedlemmer har betalt for meget i boligskat mellem 2011 og 2019. De vil ligesom andre boligejere få pengene tilbage med rente.

Hvordan det i praksis kommer til at foregå i forhold til tilbagebetalingen fra dødsboerne, er Skatteministeriet dog stadig i gang med at kigge på.

- Vi sidder nu og kigger på, hvordan man kan åbne dødsboerne og se, hvem der skal have hvad. Det er lidt kompliceret, siger skatteminister Morten Bødskov.

Skatteminister Morten Bødskov. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Det vigtige for regeringen er først og fremmest, at det er ret og rimeligt, og dernæst at det skal være så smidigt og nemt som overhovedet muligt. Det sidder vi og ser, om vi kan finde en løsning på nu, siger han.

Dit ministerie oplyste jo til at starte med, at det ikke kun lade sig gøre. Hvorfor?

- Vi bliver jo også klogere. Der kommer nye teknologiske muligheder, vi får gravet os ned i, hvad udfordringerne er. Nu er løsningen ved at være der, og derfor er jeg glad for at kunne sige til de arvinger, der har haft spørgsmålet, at vi ser lige nu på en løsning, der er nem og smidning for dem, siger han.

Flere arvinger med årene

Det er især Venstre og Dansk Folkeparti, der har presset på for at få ændret beslutningen, og de er naturligvis glade for, at det endt som det er.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører for Dansk Folkeparti. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix Denmark)

- Jeg synes kun, at det er ganske rimeligt, siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører for DF. Han mener, at problemet er blevet mere og mere presserende i de efterhånden mange år, der er gået med at få et nyt ejendomsvurderingssystem på plads.

- Meget naturligt er der jo flere, der er gået bort, og mange flere arvinger, der kommer til at miste rigtig mange penge. Og derfor har der også været et større og større pres for os politikere over for embedsværket om at finde en løsning, siger han.

- Og det er så endelig lykkedes, så nu kommer pengene automatisk tilbage til arvingerne, siger han.

Facebook
Twitter