Nye EU-klimamål får blandet modtagelse

Tyskland, Frankrig og Storbritannien forslag om at hæve EU's klimaambitioner får en blandet modtagelse hos de politiske partier. DF kalder ovenikøbet forslaget for socialistisk vanvid eller solstik.

Tyskland, Frankrig og Storbritannien mener, at det både vil gavne klimaet og den europæiske konkurrenceevne, hvis EU satser på en 30 procents CO2-reduktion. (© colourbox)

Tyskland, Frankrig og Storbritannien forslag om at hæve EU's klimaambitioner får en blandet modtagelse hos de politiske partier.

Dansk Folkeparti kalder det "socialistisk vanvid eller solstik". Venstre tøver og kræver, at det ikke må koste arbejdspladser.

SF og Enhedslisten ønsker, at regeringen hæver klimaambitionerne ligesom Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Socialistisk vanvid

I Financial Times siger klima- og miljøministre fra de tre største EU-lande, at det både gavner klimaet og europæisk konkurrenceevne, hvis EU går fra 20 til 30 procents CO-reduktion.

- Det er jo det rene socialistiske vanvid, eller også må de have fået solstik. Det er jo fuldstændig virkningsløst at mindske CO2-udslippet og det begynder flere og flere mennesker da også at indse, siger Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt.

Ifølge Morten Messerschmidt har den globale opvarmning nemlig været på retur det seneste årti - hvilket er en "bombe under klimadebatten" - ligesom den økonomiske krise også forhindrer EU i at gå fra en 20 til 30 procents reduktion af Unionens CO2-udslip.

- Det er uansvarligt over for beskæftigelsen og landenes økonomi at gøre det endnu dyrere at producere i EU, siger EU-parlamentarikeren.

Arbejdspladser til Asien

Venstres energi- og klimaordfører, Lars Christian Lilleholt, vil være sikker på, at det ikke går ud over EU's konkurrenceevne.

- Det nytter jo ikke noget, at EU går forrest, hvis det bare sender arbejdspladser fra Unionen og til Asien. Derfor må vi have sikkerhed for, at de andre store lande - USA og Kina - også vil være med til at reducere deres CO2-udslip, siger han.

Modsat regeringspartneren Venstre så frygter de Konservatives klimaordfører, Jakob Axel Nielsen, ikke, at EU går forrest i kampen mod den globale opvarmning.

- Jeg mener, at vi skal følge vores EU-partnere. Men det er selvfølgelig en forudsætning, at det også er realistisk, at vi kan komme op på at reducere C02-udslippet med 30 procent i 2020. Erfaringerne viser dog, at det er godt at sætte overliggeren højt - det ansporer nemlig til, at man også når der op, siger Jakob Axel Nielsen.

Langt fra nok

SF's klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, erkender, at de tre lande ikke har sagt, hvornår CO2-udslippet skal reduceres med 30 procent, men finder det "logisk", at det sker i 2020, som EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, anbefaler.

- Det er et forslag, som Danmark straks bør støtte. Det hidtidige mål om en 20 procents reduktion i 2020 er langt fra nok, hvis vi nå i nærheden af håbet om at holde den globale opvarmning under to grader, siger Anne Grete Holmsgaard.

Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen, mener, at "enhver undskyldning for regeringens fedtspilleri i denne sag er væk" efter udmeldingen fra de tre lande.

- Både statsministeren og klimaministeren har gentagne gange afvist vores forslag om at gå i offensiven i EU på dette spørgsmål. Undskyldningen har været, at der ikke var nogen politiske muligheder for at komme igennem med et sådant forslag, siger Per Clausen.

Danmarks position har hidtil været, at EU holder fast på løftet om at øge klimaindsatsen til 30 procent - hvis andre lande går med i en international aftale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk