'Nye idéer skal diskuteres internt i Venstre. Dét ved Kristian Jensen udmærket godt'

Politisk ordfører Sophie Løhde taler ud om fratagelsen af Kristian Jensens poster og ordførerskaber.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, fortæller, hvorfor man har frataget Kristian Jensen hans ordførerskaber og udvalgsposter. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Kristian Jensen er blevet strippet for ordførerskaber og udvalgsposter for at gå enegang udenom partiledelsen og foreslå et større reformsamarbejde hen over midten i dansk politik.

Men Kristian Jensen er ikke den eneste, der for nylig har undsagt partiledelsen.

Indtil videre har Venstre-ledelsen ikke haft lyst til at kommentere sagen over for DR Nyheder, men nu siger politisk ordfører, Sophie Løhde (V), at det er en beslutning, som Venstres formand har truffet, og som er blevet bakket enstemmigt op af gruppebestyrelsen.

- I Venstre er der højt til loftet, og nogle vil sige langt til døren. Men der er nogle interne spilleregler, der skal følges i Venstre, og som åbenlyst ikke er blevet det i dette tilfælde. Det har nogle konsekvenser for Kristian Jensen, siger Sophie Løhde.

Beslutningen kommer, efter at Kristian Jensen over for Jyllands-Posten har foreslået, at Venstre går sammen med regeringen, Radikale og Konservative om en stor reformpakke omkring velfærd, investeringer i infrastruktur og en omfattende grøn omstilling de næste ti år.

Hvad med Støjberg?

Kristian Jensen er ikke den første, der i det nye år er gået imod partilederen, og dermed partilinjen. Næstformanden og formanden ser mildt sagt meget forskelligt på, om det var godt eller skidt, at USA likviderede den iranske general Qassem Soleimani.

Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, skrev således på Facebook:

- Ethvert land har retten til at forsvare sig selv. Også når præsidenten hedder Trump. Udviklingen i Mellemøsten er bekymrende. Iran har længe haft en alt for stor og destruktiv indflydelse og har for eksempel planlagt attentater så langt væk som herhjemme i Danmark.

Men partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde i følge Berlingske på Radikales nytårsstævne i Nyborg, at han var enig med den radikale leder, Morten Østergaard, i, at man ikke kan agere som USA i et internationalt retssamfund.

- Jeg er meget enig med Morten (Østergaard, red.) i, at man er nødt til at følge nogle internationale spilleregler, sagde Jakob Ellemann-Jensen, der med henvisning til USA desuden erklærede, at 'det muligvis var en overreaktion, man kom med her'.

Sophie Løhde, det er kun en uges tid siden, at næstformand Inger Støjberg gik ud og støttede USA’s likvidering af Qassem Soleimani, modsat hvad partiformand Jakob Ellemann havde sagt. Hvorfor må Kristian Jensen så ikke sige sin mening højt?

- Der er ingen uenighed i forhold til linjen dér.

Men hvad er det, man godt må diskutere udadtil, og hvad er det, man skal cleare internt først?

- Det er klart, at hvis man ønsker at lægge en anden linje på vegne af partiet Venstre, hvis man har gode idéer til ting, man mener, bør diskuteres, så er der et åbenlyst og oplagt sted at gøre det. Og det er internt i Venstres folketingsgruppe, hvor den politiske linje i sidste ende bliver lagt af Venstres formand.

Opbakning fra gruppebestyrelsen

Sophie Løhde ønsker ikke at uddybe, hvor linjen går for, hvad man skal vende med partiledelsen, og hvad man gerne må sige udadtil.

- Venstres politik er uændret, men hvis man vil udfordre retningen, diskutere nye idéer eller andet, er det noget, vi gør internt i Venstres gruppeværelse, og det ved Kristian Jensen udmærket godt, siger Sophie Løhde.

- Det er en beslutning, som Venstres formand har truffet, og som er blevet bakket enstemmigt op af gruppebestyrelsen, afslutter hun.

CV: Kristian Jensen

 • Kristian Jensen, født 21. maj 1971 i Middelfart, søn af friskolelærer Jens Erik Jensen og friskolelærer Ellen Jensen. Far til tre sønner, Magnus, Oliver og Asbjørn.

 • Parlamentarisk karriere:

 • Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 13. november 2007.

 • Folketingsmedlem for Venstre i Ringkøbing Amtskreds, 11. marts 1998 – 13. november 2007.

 • Finansminister, 28. november 2016 – 27. juni 2019.

 • Udenrigsminister, 28. juni 2015 – 28. november 2016.

 • Statsrevisor, 15. marts 2011 – 27. juni 2015.

 • Formand for Venstres folketingsgruppe, 2010-2015.

 • Næstformand for Venstre, 2009-2019.

 • Skatteminister, 2. august 2004 – 23. februar 2010.

 • Finanspolitisk ordfører, 2001-2004.

 • Næstformand for Skatteudvalget, 2001-2004. It-ordfører og idrætsordfører, 1998-2001.

 • Uddannelse:

 • Bankelev i Unibank, Lemvig, 1991-1993. Højere handelseksamen, Lemvig Handelsskole, 1988-1991.

 • Beskæftigelse:

 • Bankassistent, Unibank, Brande, 1993-1998.

 • Kilde: ft.dk

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter