Nye krav til dansk-udenlandske ægtepar: Slut med ghetto-sammenføringer

Man vil ikke længere kunne få sin ægtefælle til Danmark, hvis man bor i et belastet boligområde.

Man vil ikke længere kune få familiesammenføring, hvis man bor i et af boligområderne på ghettolisten. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Der bliver nu stillet nye krav til udlændinge, der gerne vil opnå familiesammenføring.

Sådan lyder det i en aftaletekst, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står bag om nye regler for familiesammenføring, der skal føre til færre ægtefællessammenfæringer.

- Det vil betyde færre familiesammenføringer, og det er fordi, vi vil have folk til Danmark, der kan bidrage, når de skal familiesammenføres. Vi vil ikke have en kone til en somalier herop, som aldrig kommer til at bidrage i det danske samfund. Så der skal stilles skrappere krav, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

Hjem til Danmark

Hidtil har et dansk-udenlandsk par, der gjorde sig håb om en fælles fremtid i Danmark, skullet leve op til det såkaldte tilknytningskrav. Det betyder, at parret samlet set skal have en større tilknytning til Danmark end til et andet land.

Nu bliver tilknytningskravet skrottet. Og det glæder Inger Støjberg.

- Jeg vil gerne have folk hertil, der bidrager til det danske samfund - og i høj grad den dansker, der har været ude i nogle år, fundet sig en kone og stiftet familie. Dem vil vi gerne have hjem igen, siger ministeren.

Ikke bopæl i ghetto

I stedet for tilknytningskravet kommer et såkaldt integrationskrav, som er en række punkter, parret skal leve op til. Blandt andet vil man ikke kunne få sin ægtefælle hertil, hvis man bor i et udsat boligområde.

- Vi ønsker at bryde ghettoerne ned. Og vi ønsker, at man netop skal flytte hertil og bidrage, og så nytter det altså ikke noget, hvis man kommer hertil både med dårlige forudsætninger både sprogligt og arbejdsmæssigt også flytter ind i et ghettoområde, hvor man ikke kommer til at læse dansk kultur og sprog, siger Inger Støjberg.

Skærpede krav

Hvis man skal have godkendt en familiesammenføring, er man nødt til at opfylde fire ud af seks betingelser. For eksempel skal man bestå en danskprøve på forholdsvis højt niveau.

Derudover skal både person, der søger om familiesammenføring og ægtefællen opfylde tre af fem betingelser, der handler om uddannelse og job. Enten skal man have et job i forvejen, eller så skal man have drevet privat virksomhed som selvstændig i seks år i Danmark. Her stilles der specifikke krav til, hvilken type af uddannelse, man skal have. Ægtefællen skal ligeså kunne tale engelsk på højt niveau og dokumentere niveauet fra en anerkendt sprogudbyder. Også er det et krav, at ægtefællen har haft fuldtidsjob eller selvstændig virksomhed i mindst tre ud af de seneste fem år.

- Vi sætter barren højt i forhold til sprog og uddannelse for at sikre, at dem der er i Danmark er integreret og bidrager til samfundet, siger Inger Støjberg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter