Nye krav til regeringen: Forlanger klar besked om julen

Om senest tre uger bør danskerne vide, hvor mange gæster de kan invitere til årets julebord.

Flere partier mener, at danskerne skal have klar besked om julen, inden nye restriktioner udløber. (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

Når sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forlænger anbefalingen om maksimalt 10 personer i private hjem, så starter han samtidig en nedtælling.

En nedtælling til, hvornår danskerne senest skal have klar besked om julen.

Flere partier i Folketinget mener nemlig, at det skal ske inden tre uger, hvor de nyeste anbefalinger efter alt at dømme udløber.

- Folk skal kunne forberede sig på, om de skal være sammen i kæmpe familieflokke. Eller om de skal være sammen i små enheder i stedet for, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Hun mener, at regeringen ‘hurtigst muligt’ bør fortælle danskerne, hvilken jul de skal forberede sig på.

Udkast: Forlænger forbud i tre uger

Synspunktet fra Dansk Folkeparti møder delvis opbakning fra regerings-støttepartiet SF.

- Jeg ser for mig, at vi har en plan, inden de næste restriktioner udløber. Så vi kan melde ud til danskerne, og de kan få myndighedernes anbefalinger til en god jul, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

- Vi drømmer om, at vi kan stramme ballerne en måneds tid mere og få smittetallet ned. Så kan man måske gøre noget i retning af, at man letter anbefalingerne et par dage hen over julen. Så kan man godt leve med, at vi skal gøre det hele igen og stramme, siger hun.

Søndag udløber de nuværende restriktioner. Det er blandt andet forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer. Samt anbefalingen om maksimalt 10 personer i private hjem.

Ifølge et lækket aftaleudkast fra regeringen, som DR Nyheder er i besiddelse af, så bliver de nuværende restriktioner forlænget til den 13. december.

Det er ventet, at sundhedsministeren melder det ud i løbet af fredag.

Nyt krav fra Nye Borgerlige

Nye Borgerlige mener til gengæld, at danskerne bør have mulighed for at sende årets juleinvitationer ud, længe før aftaleudkastets udløbsdato.

- Der er folk, der skal til at planlægge, hvor mange de kan være til jul. Det er ikke rimeligt, hvis de først kan planlægge det med 14 dages varsel, siger Lars Boje Mathiesen.

Han vil stille krav om, at et eventuelt forsamlingsforbud bliver ophævet for væresteder og varmestuer juleaften.

- Verden bryder ikke sammen fordi nogle ensomme og nogle hjemløse får lov at være sammen juleaften, siger han.

S: Rimeligt krav

Socialdemokraternes sundhedsordfører kalder det ‘meget rimeligt’, hvis befolkningen kan få klar besked om julen, inden restriktionerne udløber i december.

- Jeg kan ikke love eller garantere noget. Men det lyder fornuftigt og som en god overvejelse, siger Rasmus Horn Langhoff (S).

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Er man i Socialdemokratiet villige til at sløjfe anbefalingerne midlertidigt i julen. Så man med åbne øjne siger, at vi en enkelt dag prioriterer samvær i familierne over folkesundheden?

- Det kommer meget an på situationen. Selvfølgelig er det en speciel situation, men det er for tidligt at sige. Den tid betyder noget for os alle sammen, men i min optik er det for tidligt. Det er en afvejning af de to ting: Folkesundhed som til hver en tid er det vigtigste. Men selvfølgelig også det hensyn, at julen betyder rigtig, rigtig meget for folk, siger Rasmus Horn Langhoff.

Konservative vil overlade spørgsmålet om julen til sundhedsmyndighedernes anbefaling. Enhedslisten mener, at det endnu er for tidligt at spekulere i.

- Men det betyder ikke, at man først skal melde noget ud ugen før jul. Men man kan godt ridse nogle scenarier op, hvor man melder noget ud, så folk har noget at planlægge efter. Men også være tydelige om, at det kan ændre sig, siger Peder Hvelplund (EL).

Venstre, Radikale Venstre samt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er ikke vendt tilbage.

Facebook
Twitter