Nye milliarder på vej til landbruget

Mindst to milliarder kroner er på vej til gældsramte landmand, og så skal reglerne i vore nabolande tjekkes.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen forventer, at en nye finansieringsfond kan betyde op mod ti milliarder kroner ekstra til landbruget. (Foto: Erik Refner © Scanpix)

En ny fond, Dansk Landbrugskapital, der skal yde finansiel støtte til økonomisk pressede landmænd, er oprettet, oplyser erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Fonden får en egenkapital på to milliarder kroner, men der bliver tale om en pakke på op mod ti milliarder kroner. Private aktører og pensionskasser har indgået aftalen om fonden.

Staten skyder en halv milliard kroner ind i fonden, der for eksempel kan hjælpe en landmand med en middelstor bedrift, der vil have flere dyr, og derfor skal bruge mange penge på byggeri af stalde og miljøanlæg.

Nabolande skal tjekkes

Aftalen omfatter også et såkaldt nabotjek, hvor regeringen vil se, om Danmark gennemfører EU-regler strammere end i nabolande som Tyskland og Sverige.

- Selv de landmænd, der har en god forretning, har svært ved at arbejde sig ud af krisen, siger fødevareminister Dan Jørgensen, der har forhandlet aftalen sammen med Sass Larsen.

Ifølge Sass Larsen er hver syvende danske landmand i krise, og fonden skal sikre bedre kapitalgrundlag, så landmændene bliver i stand til at hjælpe sig selv.

Lån optaget i schweizerfranc

En rapport fra Nationalbanken fastslog sidste år, at dansk landbrug er meget forgældet, blandt andet fordi erhvervet har været gennem en periode med en prisboble på landbrugsjord.

En del af stigningerne i jord- og ejendomspriserne blev brugt som pant for lån til andre aktiver end landbrugsejendomme, og en del af lånene blev optaget i schweizerfranc, hvilket siden har givet store problemer.

Samlet set skylder landmændene mere end 350 milliarder kroner væk.

/ritzau/

FacebookTwitter