Nye regler for magtanvendelse over for anbragte unge

En ny aftale skal gøre det klart, hvornår ansatte må bruge magt over for anbragte børn og unge.

Satspuljepartierne, der tæller alle undtagen Enhedslisten, har indgået en ny aftale om beføjelserne mod anbragte børn og unge. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Satspuljepartierne, der tæller alle undtagen Enhedslisten, indgår ny aftale om beføjelserne mod anbragte børn og unge.

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er et af hovedformålene at give personalet på landets institutioner klarere retningslinjer for, hvornår og hvordan magt skal anvendes.

- Nu er der ingen tvivl. For eksempel hvis en ung person sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkener i frustration, så må den voksne lægge hånd på den unge og stoppe adfærden, lyder det fra social- og indenrigsministeren.

Blandt andet kan en pædagog tilbageholde en anbragt person mod dennes vilje - for eksempel hvis den anbragte har tænkt sig at begå skade på sig selv og andre.

Giver I ikke de ansatte yderligere beføjelser til at anvende magt?

- Vi gør det eneste rigtige. Vi gør det klart, hvilke regler der gælder, og hvilken retssikkerhed man har i det her land. Og vi gør det klart, at voksne har en omsorgspligt over for de børn og unge, de har ansvaret for, lyder det fra Karen Ellemann, der tilføjer, at der med lovgivningen hører en række initiativer under, der skal forklare, hvordan reglerne skal tolkes og arbejdes med.

/Ritzau

Facebook
Twitter