Nye stærekasser har blitzet over 22.000 bilister

Rådet for Sikker Trafik og FDM er glade for stærekasserne, som på få måneder har udskrevet bøder for 35 millioner.

Ballerup Byvej er en af de strækninger, hvor stærekasser siden oktober sidste år systematisk har overvåget bilisternes hastighed. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sidste år satte Vejdirektoratet strøm til stærekasser på 11 danske vejstrækninger. Og de grå bokse har nu udskrevet 22.564 bøder for i omegnen af 35 millioner kroner siden oktober sidste år.

Det viser tal, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Rigspolitiet.

At stærekasserne fanger nogle lidt for fartglade bilister, glæder Rådet for Sikker Trafik.

- Tallene vidner om, at rigtig mange bilister har en lidt for tung speederfod. Jeg er sikker på, at stærekasserne kommer til at sænke bilisternes fart på de 11 vejstrækninger, som er nogle af de allerfarligste i Danmark, siger direktør Mogens Kjærgaard Møller.

Effekt vurderes efter et år

Rigspolitiets data viser også, at antallet af udskrevne bøder allerede er faldet måned for måned på flere af de strækninger, hvor bilisterne overvåges af stærekasserne.

Men det er endnu for tidligt at vurdere stærekassernes effekt for trafiksikkerheden, lyder det fra afdelingsleder hos Vejdirektoratet Marianne Steffensen.

- Vi kommer først til at vurdere stærekasserne, når de har kørt et år. Andre faktorer kan også spille ind. Eksempelvis vintervejret, som jo også får bilisterne til at sænke farten. Men erfaringer fra udlandet viser dog, at antallet af fartsyndere med tiden falder, efter stærekasserne bliver sat op, siger hun.

Mogens Kjærgaard Møller er imidlertid parat til at sætte flere stærekasser op med det samme.

- Vi har mange andre vejstrækninger, hvor der køres alt for stærkt. Her vil det give mening med flere standere. Jeg ser dog gerne flere fartmålinger i det hele taget - også med fotovogne og gerne nye måleformer, hvor bilistens gennemsnitsfart systematisk måles på en længere strækning, siger direktøren.

Også bilisternes interesseorganisation FDM er positive over for forsøgsordningen med stærekasser.

- Vi er glade for dem. I Danmark har man placeret stærekasserne, hvor der historisk er sket mange ulykker. Det er den helt rigtige måde at gøre det på, siger juridisk konsulent Dennis Lange.

Organisationen ser heller intet problem med fotovogne. Men modsat Rådet for Sikker Trafik mener FDM, at bilisternes skal varsles med skiltning om vognenes placering, da det ifølge organisationen vil have den største effekt på at få nedsat hastigheden.

Flest fartsyndere på Mors

Der er stor forskel på, hvor i landet flest bilister ryger i fotofælden. Stærekassen på Vilsundvej på Mors har fanget det største antal bilister. Her bliver der i gennemsnit udskrevet to bøder i timen.

På Grenåvej nord for Aarhus sker det kun hver tredje time, selvom der kører markant flere biler på strækningen.

Og det er bestemt ikke nogen tilfældighed, at nogle stærekasser får flere fartbøller i fælden end andre, lyder det fra Vejdirektoratet.

- Der er stor forskel på de veje, som stærekasserne er sat op langs. Nogle vejstrækninger indbyder til højere fart, mens andre har flere lyskryds og er tættere befærdet, så det derfor ikke er så oplagt at overskride fartbegrænsningen, siger Marianne Steffensen.

På disse 11 strækninger står stærekasserne placeret.