Nye statsborgere fejres på Christiansborg

Søndag er Folketinget i feststemning, når politikere fejrer nye statsborgere med musik, balloner og hyggesnak.

Der er pyntet op i Folketinget, når de nye statsborgere fejres søndag. (Foto: David Leth Williams)

Christiansborg er pyntet med flag og balloner, sanghæfter bliver delt ud, og Folketingets politikere vil stå klar til at tage imod, når nye, danske statsborgere bliver fejret på søndag af landets folkevalgteChristiansborg.

Anledningen er den såkaldte statsborgerskabsdag, som bliver afholdt for tiende år i træk. Samtlige 2967 personer, der i 2014 fik statsborgerskab i Danmark, er inviteret til festlighederne, og op mod 1000 gæster har meldt deres ankomst til dagen.

- Det er en meget stor beslutning at blive statsborger i et andet land, end det man oprindeligt har hørt til, siger Mogens Lykketoft (S), Folketingets formand, til Ritzau.

Lykketoft taler

Og derfor er der lagt op til fejring og fællesskabsstemning søndag i et festtelt i Indre Slotsgård, hvor Folketingets formand holder tale. Flere danske musikere underholder, nationalsangen bliver sunget i kor, og der serveres sandwich, frugt og sodavand.

- Mange af de nye statsborgere er mennesker, som af konflikter, borgerkrig og anden politisk forfølgelse er blevet tvunget til at forlade deres hjemlande, og som er meget taknemmelige for, at vi accepterer dem som nogle af os, siger Mogens Lykketoft.

Han har i flere år deltaget i arrangementet, og ifølge Mogens Lykketoft bekræfter dagen - og gæsternes entydige glæde - at det at være dansk ikke er et spørgsmål om, hvilken klædedragt man bærer, eller hvilken gud man tror på.

- At være dansk handler om, at man ønsker at være en del af vores samfund og ønsker at støtte de demokratiske værdier, som er i vores samfund, siger han.

Alle partier deltager

Med et dansk statsborgerskab følger retten til at stemme og opstille ved folketingsvalg. På søndag bliver Christiansborg åbnet for gæsterne, som kan besøge de politiske partier i partiernes lokaler og få en snak med folketingspolitikerne.

- En af de oprindelige tanker med arrangementet var netop at vise, hvor kort afstanden er mellem borger og folkevalgt i Danmark, siger Mikael Schrage, der er specialkonsulent i Folketingets administration og i en årrække har været arrangør.

Gæstelisten tæller både nye statsborgere, deres familier og folketingsmedlemmer.

Alle Folketingets partier er med til at fejre de nye statsborgere. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og lederne af henholdsvis Venstre, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten vil være blandt deltagerne.

/ritzau/

FacebookTwitter