Nye tal: Knap 15.000 søgte asyl i Danmark sidste år

14.815 personer søgte asyl i Danmark i 2014, viser nye tal fra Udlændingestyrelsen. Det er et godt stykke under regeringens prognose.

Den store flygtningestrøm har ført til strammere asylregler herhjemme. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Regeringen ventede i oktober, at der samlet set kom 20.000 asylansøgere til Danmark i 2014, men nu viser en endelig opgørelse, at det kun endte med 14.815.

I sommermånederne strømmede asylansøgere til Danmark, og i september toppede antallet med hele 3.150. Årsagen var blandt andet Islamisk Stats fremmarch og borgerkrigen i Syrien.

Det fik daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) til at melde ud, at regeringen ville stramme markant op i asylpolitikken.

Stramningerne består i, at asylansøgere, som skal have adgang til midlertidig asyl, ikke får lov at hente deres ægtefælle eller børn til Danmark ved familiesammenføring i det første år, de har fået ophold.

I oktober faldt antallet af asylansøgere så voldsomt - til 1.862 - og nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) gik ud og meddelte, at der efter alt at dømme alligevel ikke ville komme 20.000 asylansøgere til Danmark i 2014.

- Den seneste udvikling tyder dog på, at antallet af asylansøgere i 2014 sandsynligvis ikke når helt op på 20.000, skrev Justitsministeriet i slutningen af november.

Regning på 9,2 milliarder kroner

Mette Frederiksens bud var dengang, at den store opmærksomhed omkring regeringens asylstramninger havde fået færre til at søge mod Danmark.

I går onsdag kom det frem, at regningen i 2015 for den store stigning i antallet af asylansøgere, der sidste år søgte til Danmark, bliver på 9,2 milliarder kroner.

Regeringen afsatte kort før jul 4,5 milliarder kroner ekstra til at dække udgifterne til asyl-boomet.

Stramning ikke vedtaget endnu

Udgifterne er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor udgifterne rundede 4,7 milliarder kroner.

Og det er mere end en tredobling i forhold til 2011, hvor de samlede udgifter til flygtninge og familiesammenføringer var mindre end tre milliarder kroner.

Regeringes forslag om at stramme asylpolitikken er dog endnu ikke vedtaget, og pilen peger mod Venstre ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup.

- Stigningen i udgifterne betyder, at vi må kræve, at Venstre nu tager ansvar og stemmer for de stramninger af reglerne for asyl og familiesammenføring, som regeringen har lagt frem, i stedet for at blokere for, at de bliver vedtaget, siger han onsdag til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk