Nye tal: Om otte år kan det betale sig at arbejde for stort set alle

Der vil i 2023 kun være 100 personer, som ikke får nogen økonomisk gevinst ud af at være i arbejde.

Om otte år vil alle kontanthjælpsmodtagere få en økonomisk gevinst ud af at tage et arbejde. Det viser nye beregninger fra Beskæftigelsesministeriet. (© DR)

Når kalenderen siger 2023, kan det praktisk talt betale sig for alle danskere at tage et arbejde.

Det viser nye beregninger, som Beskæftigelsesministeriet har lavet.

Her fremgår det, at der om otte år - når regeringens skatte- og kontanthjælpsreform er fuldt indfaset - blot vil være 100 kontanthjælpsmodtagere i Danmark, som ikke får en økonomisk gevinst ud af at arbejde.

I dag ligger tallet på 600 personer.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) glæder sig over tallene.

- De her tal siger mig, at det er lykkedes for regeringen at sikre, at det nu rent faktisk kan betale sig at arbejde. Det er et faktum, siger Henrik Dam Kristensen til DR Nyheder.

Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

250 kontanthjælpsmodtagere vil have gevinst på under 1.000 kroner

Beregningerne viser desuden, at der i 2023 vil være 250 kontanthjælpsmodtagere, som har en økonomisk gevinst på mindre end 1.000 kroner ved at være i arbejde.

Venstre har i de seneste uger kørt store kontanthjælpskampagner, og partiet vil med et såkaldt moderne kontanthjælpsloft sikre, at det fremover bedre skal kunne betale sig at tage et arbejde.

Venstre har endnu ikke fremlagt alle detaljer bag det moderne kontanthjælpsloft, men siger dog, at provenuet skal bruges på at give skattelettelser til de lavestlønnede, så forskellen på at være lønmodtager og på kontanthjælp bliver større.

Beregninger fra Beskæftigelsesministeriet.

Kræver svar fra Venstre

Henrik Dam Kristensen forlanger på baggrund af de nye tal, at Venstre fortæller, hvordan partiets moderne kontanthjælp skal skrues sammen.

- Vi nærmer os en valgkamp, og derfor har vælgerne også krav på svar. Det er nu to år siden, Lars Løkke lancerede det moderne kontanthjælpsloft på Venstres landsmøde, så de har altså haft god tid til at blive mere konkrete, siger Henrik Dam Kristensen.

- Det eneste vi ved om det moderne kontanthjælpsloft, som Venstre vil indføre, er, at gevinsten skal bruges til at finansiere skattelettelser. Hvis det kontanthjælpsloft, der var der sidst Venstre sad i regering, bliver genindført, giver det en gevinst på 80 millioner kroner. Det svarer til tre kroner om måneden pr. kontanthjælpsmodtager.

Venstre: Vores ambitioner er højere

Venstres næstformand, Kristian Jensen, ser det som et udtryk for manglende ambitioner fra regeringens, at der går otte år, før det kan betale sig for stort set alle danskere at tage et arbejde.

- Vi har et helt andet ambitionsniveau end bare at lade stå til, siger Kristian Jensen.

- Det er vigtigt, at vi gør noget ved problemerne i 2016, 2017 og 2018. Det er uambitiøst at vente til 2023. Hvis regeringen ikke har flere initiativer, kan den lige så godt udskrive valg og lade dem med ideerne komme til, siger han.

Kristian Jensen vil ikke svare præcis på, hvornår Venstre præsenterer sit endelige bud på et moderne kontanthjælpsloft.

- Vi arbejder løbende på, hvordan det skal se ud, siger Kristian Jensen.

- Lige nu har vi startet en principiel debat, om det kan svare sig at arbejde. Regeringen er tilfreds med bare at lade stå til i otte år, siger han.

Opdateret klokken 18.30 med tal på, hvor mange kontanthjælpsmodtagere som i dag ikke får en økonomisk gevinst ud af at arbejde. Samtidig er tallet for antallet af kontanthjælpsmodtagere, som vil få en gevinst på under 1.000 kroner ved at arbejde, blevet korrigeret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter