Nye topdueller skal sætte gang i folketingssalen

Efter sommerferien tager Helle Thorning og Lars Løkke hul på en ny debatform i Folketinget. Premieredag er 8. oktober.

Fremover skal der hver anden tirsdag være direkte topdueller mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt og enten V-leder Lars Løkke Rasmussen eller en af de andre partiledere fra oppositionen. (Foto: Keld Navntoft)

En helt ny og mere levende debatform er på vej ind i folketingssalen.

Hver anden tirsdag fra 8. oktober går statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i direkte duel med oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiformænd i blå blok, skriver Berlingske.

De nye debatter er skabt efter britisk forbillede, forklarer Folketingets formand, Mogens Lykketoft. Han håber på, at de kan trække flere tilhørere, tv-seere og politiske kolleger til debatterne i folketingssalen.

Næppe råben og skrigen

- Jeg har et ønske om at tilnærme os noget, som kan blive lige så interessant som spørgetiden til premierministeren i det britiske underhus og drømmer om, at det kan føre til en mere principiel og livlig diskussion, siger han til avisen.

Ifølge Lykketoft bliver der dog ikke lagt op til, at de danske politikere må råbe og skrige ligesom i Storbritannien.

- Men de kan da i hvert fald ryste på hovedet eller nikke, så vi kan få det til at blive en begivenhed, siger han.

Oplever sjældent direkte dialog

Venstre-veteranen Bertel Haarder, som også sidder i Folketingets præsidium, glæder sig over udsigten til de verbale meningsudvekslinger.

- Det bunder i et ægte og dybfølt ønske i præsidiet om at få en bedre politisk debat. I dag oplever vi meget sjældent en direkte dialog mellem statsministeren, oppositionslederen og de andre partiledere i folketingssalen, siger han.

Ifølge avisens oplysninger støtter Folketingets fem største partier den nye model, som forpligter partierne til at stille med deres formænd til krydsild i salen hver anden uge. Det svarer til cirka 15 partilederdebatter hvert folketingsår.

/ritzau/

FacebookTwitter