Nyrup forsvarer omstridt DF-kommentar: Nogle gange er det nødvendigt at sige fra

Poul Nyrup fortryder ikke, at han sagde, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene.

'Stuerene, det bliver I aldrig!' sagde Poul Nyrup Rasmussen (S) til Dansk Folkeparti i 1999. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Poul Nyrup Rasmussens (S) budskab var ikke til at tage fejl af, da han under åbningsdebatten i 1999 rettede sin opmærksomhed mod Folketingets yngste parti, Dansk Folkeparti.

Partiets daværende formand, Pia Kjærsgaard, havde kort forinden foreslået, at man skulle kunne hjemsende hele familien, hvis en ung anden- eller tredjegenerationsindvandrer blev ved med at begå grov kriminalitet.

Men det var absolut ikke noget, der faldt i den daværende statsministers politiske smag.

- Derfor siger jeg til Dansk Folkeparti: Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig!

Udtalelsen skabte med det samme en voldsom debat, og det er efterfølgende blevet et af de mest omtalte omstridte citater fra Poul Nyrup Rasmussens tid som statsminister.

Men selvom Socialdemokratiet sidenhen er rykket til højre, hvad angår udlændingepolitikken, og har fået opbygget et tæt samarbejde med Dansk Folkeparti, så fortryder Poul Nyrup Rasmussen den dag i dag ikke, at han ytrede det.

- Dansk Folkepartis forslag var i strid med alt, hvad vi kender af retslig acceptable tilstande i et demokrati. Det er også helt umenneskeligt, og derfor følte jeg, at det ville have været et stort skred, hvis det var gået ubemærket hen fra min side. Nogle gange er det nødvendigt at sige fra, siger Poul Nyrup Rasmussen i dagens udgave af ’Statsministrene på P1'.

- Nej, jeg fortryder det ikke.

Ville du så have sagt det i dag?

- Jeg er ikke aktiv i politik i dag. Derfor skal man huske, at det er andre, der lægger linjen i dag. Det er deres ansvar, ikke mit.

Nyrup: Jeg overså ikke problemerne

Poul Nyrup Rasmussen var landets statsminister fra 1993 til 2001, hvor han tabte folketingsvalget til de borgerlige med Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, i spidsen.

Den nye VK-regering førte i samspil med Dansk Folkeparti, der fungerede som dens parlamentarisk grundlag, en langt strammere udlændingepolitik, end Socialdemokraterne sammen med De Radikale havde gjort årtiet forinden.

Men Poul Nyrup Rasmussen afviser, at han overså problemerne i udlændingepolitikken.

- Vi undervurderede mere det største oppositionspartis (Venstre, red.) ivrighed efter at få magten for også en meget høj pris. Der er slet ingen tvivl om, at min efterfølger så udlændingepolitikken som et vinderkort, der skulle spilles, med al den mindre tiltalende konsekvens, det fik, siger han og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at når angsten gør sit indtog i politik, så koster det. Så blæser vinden til gavn for yderfløjen, og så forsvinder samhørigheden i samfundet, og så kommer konflikterne.

Kunne være gået længere

Poul Nyrup Rasmussen påpeger samtidig, at hans regering var den første i verden, der indførte en egentlig integrationslovgivning.

Her blev der blandt andet stillet krav om, hvor mange kvadratmeter en voksen person som minimum skulle have i en lejlighed. Det skulle blandt andet sætte en stopper for, at boliger blev fyldt op med familiesammenførte familiemedlemmer.

- Det er ikke rigtigt at sige, at vi ikke kunne løfte opgaven. Men problemet var, at den altid fik en ekstra tand fra DF og Venstre, hver gang vi gennemførte en afbalanceret opstramning af udlændingepolitikken, siger han i P1-programmet og pointerer, at han kunne være gået længere.

- Det tror jeg også, vi kunne have været i stand til, hvis vi havde fået en ny regeringsperiode, og hvis udlændingepresset var blevet større, end det egentlig var.

FacebookTwitter