Nyrup kræver anklageskrift mod irakisk general

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen kræver nu, at Justitsministeriet udarbejder et anklageskrift mod den irakiske general i Danmark, der er anklaget for at være ansvarlig for folkedrabet på 180.000 kurdere.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen lægger nu ikke længere fingreimellem, når det gælder behandlingen af den irakiske hærchef, der iop mod tre år menes at have opholdt sig på et asylcenter påLolland. Irakeren stod i spidsen for Saddam Husseins væbnedestyrker under

folkedrabet
på 180.000 kurdere i 1980´erne.

Statsministeren forlanger, at Justitsministeriet udarbejder etanklageskrift mod generalen. Justitsminister Frank Jensen er derforblevet bedt om at forklare, hvorfor sagen om irakeren, der fikbevilget såkaldt tålt ophold i Danmark 9. juli i år, først havnedehos rigsadvokat Henning Fode i august.

PiaKjærsgaard, Dansk Folkeparti, vil have undersøgt, hvor mangemennesker i Danmark, der har fået tålt ophold. Foto:

DR
, ©
DR

Politikere raser

Både Venstre og de konservative er stærkt utilfredse med, at derikke før er blevet grebet ind over for den irakiske general. Dekonservatives

retsordfører
, Helge Adam Møller, siger til Politiken,at Frank Jensen bør gå af som justitsminister. Han finder det fordårligt, at ministeren ikke allerede har sørget for, at irakeren erblevet
retsforfulgt
.

Venstres Birthe Rønn Hornbech mener, statsministeren må tageansvaret for, hvorfor der er gået så lang tid, inden den danskebefolkning er blevet oplyst om

efterforskningen
.

Og Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, kræver nu, atJustitsministeriet undersøger, hvor mange mennesker, der har fåettålt ophold i Danmark.

Anonym kilde vil vidne

I aftes fortale en anonym irakisk kilde til TV-avisen, at hærchefenpersonligt havde ansvaret for en massakre på 5000 kurdere i denkurdiske by Haldja.

Den

anonyme
mand kunne desuden berette, at han har mødt denirakiske general flere gange på gaden i København. Manden er villigtil i retten at fortælle, hvad han har set og oplevet i Irak i1988.

Justitsminister Frank Jensen vil nusammen med inderigsminister Karen Jespersen gå videre medsagen. Foto:

DR
, ©
DR

Både justitsminister Frank Jensen og indenrigsminister KarenJespersen er gået i gang med at undersøge, hvor mange kriminellepersoner, der reelt befinder sig i Danmark på et såkaldt "tåltophold". Samtidig vil de finde ud af, om det er muligt atretsforfølge dem.

Asylansøgere får "tålt ophold", hvis de ikke kan få

asyl
iDanmark, men heller ikke udvises.

Facebook
Twitter