Nyrup: Rød blok må stille fælles krav om finansskat

Det kan finansiere en ny dagpengeløsning, mener den tidligere statsminister.

Poul Nyrup Rasmussen på talerstolen ved SF's landsmøde. (© DR)

Partierne til venstre for midten i dansk politik skal samle sig og stille et fælles krav om at få indført en skat på finansielle transaktioner i Europa.

Det var det klare budskab fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, da han søndag var gæstetaler på SF's landsmøde i København.

- Den finansskat skal op på bordet igen, lød det fra Poul Nyrup Rasmussen, som fra talerstolen høstede store klapsalver fra SF'erne i salen.

SF har for nylig foreslået, at Danmark tilslutter sig de 11 europæiske lande - heriblandt Tyskland - som er gået sammen om at indføre en finansskat.

Samme toner lyder fra socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen, der i sin tale foreslog at finansiere en ny dagpengeløsning med indtægterne fra en finansskat.

- Et provenu til Danmark på seks-syv milliarder kan vi da godt bruge. Der kan finansieres ret meget med det. Også en genindførelse af optjeningsprincippet, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Tingene har før bevæget sig

Hans partifælle og Socialdemokraternes skatteordfører, den tidligere SF'er Astrid Krag, kaldte for nylig i Politiken SF's forslag om en finansskat for useriøs og noget 'man lidt griber ud af den blå luft'.

Poul Nyrup Rasmussen ønskede efter sin tale ikke at kommentere Astrid Krags kritik af SF-forslaget. Han ville dog gerne tale mere om en mulig indførelse af en finansskat.

- I det tyske socialdemokrati er der stor bevægelse i den retning nu, og i den tyske regering med Angela Merkel og de tyske socialdemokrater er der også principiel enighed om at indføre en finansskat, siger Poul Nyrup Rasmussen.

- Derfor tror jeg kun, det er et spørgsmål om tid, og det er et spørgsmål om omfanget af, hvad en finansskat kommer til at dække. Derfor er det også helt naturligt, at centrum-venstre i Danmark vil synes, at det er en meget fornuftig ting at gå ind i, siger han.

Men det gør de jo ikke på nuværende tidspunkt?

- Nej, men tingene har før bevæget sig, og det gør de nok også igen, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Hårdt brug for finansskat

Om Poul Nyrup Rasmussen er mest enig med SF-formand Pia Olsen Dyhr eller sin egen socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt, ønsker han dog ikke at tale om.

- Jeg kan ikke gå ind i sådan noget polemik. Det er ikke det interessante, siger Poul Nyrup Rasmussen.

- Det interessante er, at folk i Danmark får en klar fornemmelse af, at der er andre årsager til, at vi har vanskeligheder i Europa, end at lønmodtagerne har for høj løn eller ikke er produktive nok. Der er brug for større gennemsigtighed på finansmarkedet, og at flere betaler skat, som ellers rejser til skattely. Det har vi hårdt brug for, og det er mit budskab i dag, siger han.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister blev også spurgt ind til sine udtalelser om, at et provenu fra en finansskat kan bruges på dagpengeområdet, men han afviser at uddybe.

- Jeg skal ikke gå længere ind i det. Jeg har den holdning, som jeg også har givet udtryk for her. Den er offentligt kendt, så der er ikke mere at sige om det, siger han.

Folk kender mig jo

Opfordrer du Socialdemokraterne til at finde en dagpengeløsning nu?

- Det kan de af gode grunde ikke gøre, fordi de først skal afvente det arbejde, der er sat i gang af regeringen (Dagpengekommissionen, der kommer med sine forslag til september, red.). Men jeg synes, at der er nogle meget tydelige signaler fra regeringen og Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

Hjælper det Socialdemokraterne, at du er her i dag?

- Helle Thorning-Schmidt har jo selv været her for nogle år tilbage, og af samme grund er jeg her. Når jeg bliver inviteret, kommer jeg. Også fordi SF hører til i centrum-venstre-koalitionen. Det ved vi alle, og derfor er der ikke noget underligt i, at jeg er her, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Men hjælper det Socialdemokraterne?

- Det gør det sikkert på en eller anden måde. Det hjælper i hvert fald Danmark til at få en stigende fornemmelse af, at der kan gøres noget, blandt andet på finansmarkedet.

Kan du forstå, hvis nogen synes, at det er illoyalt, at du er her?

- Nej, så skulle det jo også have været illoyalt, da Helle Thorning-Schmidt var her i 2010. Når formanden kan, så kan jeg også. I øvrigt kender folk mig jo.