Nyrup til Bilderberg-møde

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er blandt deltagerne i Spanien hvor den internationale Bilderberggruppe holder møde i weekenden.

Poul Nyrup Rasmussen deltager i weekenden i Bilderberggruppens møde i Spanien (© DR)

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og eksdiplomat Ulrik Federspiel er i Spanien for at diskutere verdens tilstand i den internationale Bilderberggruppe. Gruppen mødes i denne weekend i den lille by Sitges syd for Barcelona.

De to er inviteret med af Direktør i Dong Energy, Anders Eldrup.

Lukkede møder

Bilderberggruppen deltagere holder deres møder fuldstændigt lukkede for offentligheden og det har gennem tiderne fået masser af rygter til at svirre.

Mange konspirationsteoretikere mener at gruppen arbejder med planer om at opløse nationerne og skabe en ny verdensorden baseret på et kapitalistisk ejer/slave-system.

Lukket af nødvendighed

- Alt det der med verdensregering og så videre. Tro mig, det er fuldstændig skudt ved siden af. Det understreger direktør i Dong Energy, Anders Eldrup, som er dansk koordinator for Bilderberggruppen og selv deltager.

Eldrup understreger, at der alene er tale om et lukket møde, hvor indflydelsesrige politikere og erhvervsledere på topplan i fortrolighed diskuterer verdens tilstand og hvad, der kan gøres ved den.

Han påpeger, at mødernes indhold er hemmeligt af en simpel grund.

- For at få gode diskussioner på møderne skal man kunne tale fuldstændigt frit, uden at det bliver refereret i pressen dagen efter, forklarer han og siger det er et valg man gør.

Prominente deltagere

Bilderbeggruppen består blandt andet af højtstående politikere af meget forskellig observans fra en lang række lande, af indflydelsesrige embedsfolk og internationale koncernledere.

Anders Eldrup påpeger, at man aldrig ville få åbenhjertige diskussioner, ideudvekslinger og vurderinger medmindre deltagerne er fuldstændig sikre på, at det ikke ryger ud i pressen.

Konspirations-journalist

Den russiskfødte journalist Daniel Estulin er en af de mange der tilgengæld er overbevist om at Bilderberggruppen har et skjult formål.

- De vil skabe et netværk af gigantiske karteller, som er mere magtfulde en nogen nation på jorden, og som skal kontrollere resten af menneskehedens fornødenheder, siger han på et pressemøde i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Kan bidrage godt

Anders Eldrup medgiver at der hersker en del mystik omkring Bilderberggruppen.

-Men det er blevet hevet op på en piedestal, som det slet ikke kan bære, siger han, og peger på at han har inviteret Poul Nyrup Rasmussen og tidligere direktør i udenrigsministeriet Ulrik Federspiel med på årets møde, fordi han mener, de kan bidrage med noget godt til debatten.

Mange har deltaget

Deltagerne til Bilderbergmøderne forfægter ikke et bestemt politisk synspunkt, det viser listen over deltagere gennem tiden.

Blandt de danske deltagere gennem tiden er navne som Mærsk McKinney-Møller, Tøger Seidenfaden, Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt. Af de udenlandske deltagere kan nævnes Bill Clinton, George W. Bush og Bill Gates.

Mødet blev første gang afholdt i 1954 på Hotel Bilderberg i Holland, hvorfra gruppen har fået sit navn.

Årets tema

I år er temaet for mødet i weekenden den internationale økonomiske krise.

- Økonomi er altid et stort tema og vil i usædvanlig grad også være det i år. Sidste år var energi og klima et tema. Det er også sikkerheds- og udenrigspolitik. Det er jo desværre næsten altid aktuelt, hvad der sker i Mellemøsten, slutter Anders Eldrup.