Nyt asyludspil: Vi må ikke nedbryde asylansøgere

Regeringen har netop præsenteret sit udspil til en ny asylaftale.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har netop lanceret regeringens udspil til en ny asylaftale. (Foto: Jens Norre)

Regeringen vil sikre, at asylansøgere efter seks måneder i et dansk asylcenter kan flytte ud og begynde at arbejde.

Det siger justitsminister Morten Bødskov (S) i forbindelse med præsentationen af regeringens udspil til en ny asylaftale.

- Regeringen ønsker, at asylansøgere får en mere værdig behandling i Danmark. Vi ønsker at bygge mennesker op frem for at bryde dem ned. Vi ændrer ikke ved mulighederne for at få asyl, men vi skal behandle asylansøgere ordentligt, siger Morten Bødskov.

Formålet med en ny asylaftale er ifølge justitsministeren, at asylansøgere får mulighed for at få en normal hverdag, mens deres sag behandles, eller de venter på at vende hjem.

Udspillet indeholder også initiativer, der skal styrke motivationen til udrejse for asylansøgere, der har fået afslagasyl.

- For at vi kan have et velfungerende asylsystem, er det vigtigt, at afviste asylansøgere rejser ud af Danmark. Det skal helst ske ad frivillighedens vej. Udspillet indeholder derfor også forslag til, hvordan vi kan styrke den frivillige udrejse for asylansøgere, der har fået afslagasyl, siger justitsministeren.

Skal forhandle med EL og LA

Lige siden S-SF-R overtog regeringsmagten i september 2011 har man ventet på, at regeringen skulle komme med et udspil til, hvordan asylansøgere kan blive en del af det danske samfund, mens de venter på at komme tilbage til deres hjemland.

Det står nemlig i regeringsgrundlaget, at regeringen vil arbejde på at få flere asylansøgere ud fra centrene.

I januar 2012 besluttede justitsministeren at nedsætte et embedsmandsudvalg vedrørende asylansøgeres mulighed for at få adgang til arbejdsmarkedet og bo uden for asylcentrene.

Udspillet, der er en 184-sider lang embedsmandsrapport, er netop blevet offentliggjort, og regeringen vil have en aftale på plads inden sommerferien.

I forbindelse med finansloven lavede regeringen sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance en aftale om at forbedre forholdene for asylansøgere. Og det er altså disse to partier, som nu skal forhandle med regeringen om en endelig asylaftale.

Der er på finansloven afsat 286 mio. kr. til finansiering af en ny asylaftale.

Læs hele rapporten om asylcentrene her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk