Nyt drama-møde på vej: Oprøret mod Løkke og Jensen breder sig til Christiansborg

Flere folketingsmedlemmer for Venstre siger nu, at partiet har brug for en ny ledelse.

Preben Bang Henriksen vil gerne have udskiftet Lars Løkke Rasmussen med Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er lagt brænde i kakkelovnen til en hed stemning, når Venstres folketingsgruppe i morgen mødes.

For flere af Venstres folketingsmedlemmer går nu ud og siger, at partiet har brug for en udskiftning i ledelsen. Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er ikke den rette formand og næstformand til at lede partiet videre, lyder det.

Meldingerne kommer efter, at samtlige 23 medlemmer af Venstres hovedbestyrelse fra Region Midtjylland i en fælles udtalelse i dag har opfordret de to til at trække sig.

En af dem, der ønsker en ny ledelse, er formand for Retsudvalget, Preben Bang Henriksen.

- Jeg har ikke tillid til, at ledelsen kan genskabe roen i Venstre. Og der er behov for ro, hvis vi skal have et hold, der kan være klar til næste folketingsvalg. Det er jeg sikker på, at den nuværende ledelse ikke kan. Så på det område har jeg ikke tillid til den nuværende ledelse, siger Preben Bang Henriksen.

Ved valget den 5. juni fik Preben Bang 18.459 personlige stemmer, hvilket gjorde ham til den Venstre-politiker, der fik femteflest stemmer på landsplan.

Forsyningsordfører Carsten Kissmeyer er også enig i budskabet fra det midtjyske bagland.

“Jeg bakker op om den linje, der er lagt på gårsdagens møde i Venstre i Region Midtjylland. Der er rigeligt med påstyr lige nu, så jeg har ikke andet at tilføje," lyder det i en skriftlig kommentar fra Kissmeyer.

Håber på Ellemann

Opfordringerne fra baglandet og kolleger i folketingsgruppen får dog ikke Lars Løkke Rasmussen til at ryste på hånden.

Han vil fortsat være formand og er klar til at stille op til valg, når Venstre senere på året holder landsmøde.

Derfor skal der en modkandidat ud af busken, hvis planerne om at vælte Lars Løkke Rasmussen skal blive til virkelighed.

- Det eneste, jeg beder om, er, at folk på vores landsmøde får et valg – og at der er flere, der stiller op. Det er ikke nok, at den gamle ledelse stiller op og eventuelt også bliver genvalgt, for så har vi problemerne igen dagen efter, siger Preben Bang Henriksen.

Har du et bud på, hvem der vil være en god formand for partiet?

- Der er heldigvis masser af gode kræfter i Venstre, som vil blomstre op, hvis de får muligheden for det. Personligt kan jeg selvfølgelig ikke undlade at bemærke, at Jakob Ellemann-Jensen umiddelbart vil være mit bud.

Skulle han så ikke se at melde sig på banen?

- Det overlader jeg trygt til Ellemann, siger Preben Bang Henriksen.

Flere møder i baglandet

Onsdag er der et nyt møde i Venstres bagland, når kommuneforeningsformændene i Region Sjælland samles for at drøfte krisen i partiet.

Miljøordfører Jacob Jensen er valgt ind i Folketinget fra Sjælland. Han appellerer til, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen lytter til de budskaber, der kommer fra baglandet.

"Jeg synes, at vores formand og næstformand skal lytte til og tage bestik af, hvad Venstres bagland kommer med af meldinger fra møder rundt om i landet i disse dage. På Sjælland, som er mit bagland, holdes et møde i morgen blandt hovedbestyrelsesmedlemmerne, som er Venstres medlemmers repræsentanter i partiets ledelse. Og dem har jeg tænkt mig at lytte til, hvilket jeg også opfordrer formandskabet til at gøre," siger han i en skriftlig kommentar.

Fremragende formand

Lars Løkke Rasmussen har dog også en række folketingsmedlemmer bag sig.

Det er blandt andet nyvalgte Christoffer Aagaard Melson fra Vejle.

- Jeg bakker fuldt ud op om den nuværende ledelse. Jeg synes, vi har en fremragende formand, der i en svær parlamentarisk situation gjorde det fantastisk for vores parti. Vi er rigtig mange, der skylder ham tak for den fremgang, vi fik, og at vi står så stærkt, som vi gør i befolkningen i dag, siger han.

Han blev valgt ind i Folketinget som kandidat for Venstre i Vejle Nordkredsen. Og han siger, han har sit bagland bag sig.

- Det er jo helt fair, at vi her og nu lige efter et valg tager debatten. Andre kan have en anden holdning end min. Men jeg kan bare sige, at det ikke er min holdning eller mit baglands holdning. Alle vælgerforeninger, borgmester og byrådsgruppe står bag vores formand, siger han.