Nyt fødevareforlig: Kamp mod 'fake news' fra madbloggere begynder

Myndighederne bliver fremover mere synlige i debatten om, hvad der er sund kost.

Ifølge de officielle kostråd bør man spise, hvad der svarer til cirka 600 gram grøntsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grøntsager. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Du skal ikke spise for meget frugt. Du skal heller ikke drikke alt for meget vand. Og i øvrigt er det en rigtig god ide at gå uden om gluten.

Internettet - og særligt de sociale medier - er fyldt med kostråd fra selvbestaltede eksperter og madbloggere, der kan skabe forvirring om, hvad der egentlig er sundt at indtage.

Derfor vil myndighederne nu i langt højere grad blande sig i debatten og blæser til kamp mod 'fake news' på madområdet, fremgår det af et nyt fødevareforlig, der har opbakning fra samtlige Folketingets partier.

- Vi har en udfordring med, at det i visse kredse er lige så legitimt at synes noget, som det er at vide noget, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Der vil vi gerne appellere til, at man i højere grad baserer sig på fakta og videnskaben, inden man kommer med kostråd. Der har vi som samfund en forpligtelse til at rådgive om, hvad der er sundt og mindre sundt, siger han.

I dialog på sociale medier

Fremover vil Fødevarestyrelsen blande sig direkte i debatter om kost på de sociale medier, lyder det.

- Det handler om at være til stede, der hvor folk er til stede. Vi har spøgt med, at det ikke nytter noget at lægge det ud på side 48 på Fødevarestyrelsens hjemmeside, som vi ikke alle frekventerer helt så ofte.

- Så det handler om at gå ud i dialog med folk, herunder på de sociale medier, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I juli gjorde Fødevarestyrelsen et forsøg på at blande sig i debatten, da de gik ind og kritiserede en klumme skrevet af professor Arne Astrup, der er institutleder på Københavns Universitets Institut for Ernæring.

Hans pointe var, at mennesker med normalt blodtryk ikke skal være så bange for at få salt. Faktisk kan for lidt salt være farligt.

Her mente Fødevarestyrelsen, at Arne Astrup fortjente modspil, og derfor skrev Else Molander, enhedschef for Sund mad og Kommunikation, at der er bred, international konsensus om at reducere saltindtaget.

Det fik Arne Astrup til at svare igen og beskylde Fødevarestyrelsen for at misforstå tallene for, hvem der skal spare på saltet.

Denne proaktive indblanding fra Fødevarestyrelsen kan der altså forventes mere af i fremtiden.

Flere besøg hos snyderne

I den brede politiske aftale fremgår det også, at fødevarevirksomheder, som bevidst forsøger at snyde deres kunder og løbe om hjørner med myndighederne, i fremtiden skal have flere besøg af Fødevarestyrelsen.

Til gengæld skal de mange cafeer, restauranter og supermarkeder, der lever op til reglerne, have færre besøg.

- Vi vil gerne gøre det nemmere at drive fødevarevirksomhed for de, der overholder reglerne, og vanskeligere for de, der ikke gør det, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er også besluttet at fokusere det opsøgende rejseholds indsats mod svindel - særligt rettet mod markedsføring af fødevarer på internettet og grænsekontrollen.

Facebook
Twitter