Nyt partinavn, kritik og genåbningsplaner: Her er højdepunkterne fra grundlovstalerne

I anledningen af grundlovsdag gik de politiske frontfigurer på talerstolen.

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, lagde ikke fingre imellem i sin grundlovstrale. Han brugte store dele af talen på at rette et voldsomt angreb på statsminister Mette Frederiksens håndtering af minksagen.

Der blev både langet ud efter regeringen, afsløret genåbningskrav og sidst men ikke mindst et partinavn.

Badet i sol gik partiernes frontfigurer på talerstolen, hvor de holdt deres årlige tale i anledningen af grundlovsdag.

Og i modsætningen til sidste år talte de ikke bare ind i en skærm, men derimod foran et publikum.

Men nød du solen i stedet for at følge med på dr.dk, så har vi samlet højdepunkter fra alle talerne her.

Løkkes afslørede nyt partinavn

Da tidligere statsminister og Venstreformand Lars Løkke Rasmussen i dag holdt sin grundlovstale afslørede han en lille smule om sit kommende partiprojekt.

Her meddelte han, at det nye parti kommer til at hedde Moderaterne.

I sin tale fortalte han, at partiet ikke kommer til at stille op til kommunalvalget om ganske få måneder.

Grunden til, at Lars Løkke Rasmussen melder navnet på sit parti ud nu, er, at man skal have et partinavn for at kunne stille op til et folketingsvalg.

Navneansøgningen bliver behandlet fire gange om året, og det næste møde er til september, og det er for sent, hvis Mette Frederiksen ifølge Lars Løkke Rasmussen vil afholde valg til efteråret.

- Vi er ikke et parti, der kommer for sent, sagde han grinende.

Enhedslisten: Vi skal sige undskyld til vores naboer

Enhedslistens politisk ordfører, Mai Villadsen, valgte at lange ud efter regeringen, efter DR har kunnet afsløre, at NSA har udnyttet et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), om aflytning af danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig.

- Jeg er sikker på, at det bliver svært at komme til bunds i sagen, og at regeringen vil stejle over ethvert forslag til om mere åbenhed og eftersyn af efterretningstjenestens aktiviteter. Men lad mig sige det helt klart. Det er ikke sådan, vi arbejder i et demokrati, sagde Mai Villadsen.

Også selvom statsminister Mette Frederiksen (S) i onsdags sagde, at der ikke var behov for at genoprette forholdet til hverken Frankrig eller Tyskland.

Men det giver Mai Villadsen ikke meget for.

- Jeg vil bruge anledningen til at sige helt klart til statsminister Mette Frederiksen: Vi skal give vores naboer en klar undskyldning.

Venstre: Reformernes tid er ikke forbi

- Reformernes tid er ikke forbi.

Sådan lød budskabet fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Det er det samme budskab som statsminister Mette Frederiksen (S) lagde op til i sin tale under onsdagens afslutningsdebat.

- Vi har for mange unge, der ikke tager en uddannelse - og vi har nogle, der omvendt har svært ved at finde et job, hvor de kan bruge deres uddannelse.

Dermed er både Socialdemokratiet og Venstre i gang med at varme op til, at der skal ske reformer både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, hvor der skal flere ud.

- Hvis regeringen mener det alvorligt. Hvis de rent faktisk vil hæve ambitionerne og kigge længere frem end næste folketingsvalg. Så er Venstre klar, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Radikale: Der er noget galt i Danmark

Da de Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, holdt sin grundlovstale på Ollerup Efterskole ved Svendborg, så var det mest markante tema flygtningepolitikken.

- Der er noget galt i Danmark. Vi troede, at valget i 2019 blev enden på det meningsløse, men symbolpolitikken døde ikke. Alt for ofte får den kunstigt åndedræt på Christiansborg, sagde hun.

- Radikale Venstre vil gøre, hvad vi kan for at stoppe udvisningerne af syriske flygtninge. Loven, som gør det muligt, må laves om. Krigsflygtninge skal ikke kunne sendes tilbage til deres hjemland, før der er stabile forhold i landet, tilføjede Sofie Carsten Nielsen.

Lige nu er der et bredt flertal i Folketinget bag hjemsendelsespolitikken af flygtninge. Men det kan ændres sagde, den radikale leder.

- Politiske modstandere og kommentatorer råber mig ind i hovedet: 'Du har ikke flertal.' Og 'otte ud af ti støtter en stram udlændingepolitik.' Og det er sikkert rigtigt. Men tænk, hvis vi sammen kunne lave det om, siger Sofie Carsten Nielsen.

Dansk Folkeparti: Afslørede genåbningskrav

Kristian Thulesen Dahl brugte sin grundlovstale på at fortælle, hvad Dansk Folkeparti vil tage med til forhandlingsbordet, når der i næste uge endnu engang skal tales om genåbning af Danmark.

- På onsdag skal der laves en klar udfasningsplan for coronapasset. Så vi kun skal bruge passet, når vi skal ud og rejse.

Dansk Folkeparti mener også, at det er på tide, at mundbindet bliver udfaset, og at barer skal have lov til at holde længere åbent.

- I dag skal restauranter, caféer osv. lukke klokken 23 - med sidste udskænkning klokken 22. Med de dejlige sommeraftener bør dette ændres - gerne til klokken 02. Mindst til midnat.

- Det her handler om danskernes frihed.

SF: Lad os sætte tempoet ned

Formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, havde valgt at holde sin grundlovstale på Ryslinge Højskole foran en gruppe unge.

Og talen fokuserede på den tid, som vi skal vende tilbage til på den anden side af coronakrisen.

- Vil vi også tilbage til stress, utryghed og et ræs mod bunden – nej, vel?

- Man bør derfor være påpasselig med åbne for sluserne for den massive stressbølge, som unægteligt vil komme, når samfundet åbner op igen, sagde hun.

Under talen fremlagde Pia Olsen Dyhr et udspil med otte punkter, hvor SF blandt andet mener, at hjemmearbejde bør være en ret for offentligt ansatte.

Liberal Alliance:

Nye Borgerlige: De dirigerer rundt med os

Hos Nye Borgerlige lagde Pernille Vermund ud med at kritisere regeringen for dens coronaindsats det seneste halvandet år.

- Jeg er ikke på det hold, der affærdiger coronaen som influenza, men der er sket et skred i forholdet mellem magten og danskerne.

Hun mener, at regeringen lige dirigerer rundt med danskerne.

- Regeringen og myndighederne dirigerer rundt med mennesker på en måde, vi aldrig havde accepteret for bare halvandet år siden.

Hun kom derudover i sin tale ind på hele mink-sagen, som har rullet siden beslutningerne om at slå alle mink ned i Danmark i november.

Hun slog fast, at Nye Borgerlige ikke vil slippe sagen, før de socialdemokratiske ministre bliver stillet til ansvar.

LA: Historisk mangel på respekt

Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, lagde ikke fingre imellem i sin grundlovstrale. Han brugte store dele af talen på at rette et voldsomt angreb på statsminister Mette Frederiksens håndtering af minksagen.

- Det er ikke alle, der har udvist respekt for lov og orden det seneste år. jeg tænker, I godt ved, hvem jeg tænker på. Nemlig vores statsminister Mette Frederiksen.

- Hun har vist en historisk mangel på respekt, ikke bare for grundlovens ånd, men også grundlovens ord og bogstav, da hun piskede en folkestemning op og aflivede et helt minkerhverv uden at nogen myndigheder anbefalede det. Uden at der var lovhjemmel på plads, sagde Alex Vanopslagh.

Han brugte også sin tale til at sætte fokus på folkeskolen, hvor han mener, at for mange børn bliver tabt.

Kristendemokraterne: Forældrene skal retsforfølges i Danmark

Partiformand Isabella Arendt talte blandt andet om de danske børn, der er strandet i syriske lejre. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Formanden for Kristendemokraterne, Isabella Arendt, holdt sin grundlovstale i Munkebo på Fyn og indledte med at ære Poul Schlüters minde.

Herefter brugte hun blandt andet tid på at tale om de danske børn og forældre, der er strandet i syriske lejre.

- De er danske børn. De skal behandles og tages omsorg for på lige fod med alle andre danske børn. Forældrene skal retsforfølges i Danmark, sagde hun blandt andet ifølge TV2.

Regeringen vendte for et par uger siden på en tallerken og meldte ud, at den har besluttet at hente tre kvinder og deres 14 børn med dansk tilknytning hjem fra al-Roj og al-Hol-lejrene i Syrien. Derudover skal yderligere fem børn med dansk tilknytning hentes hjem.

Ifølge regeringen er årsagen et hensyn til danskernes sikkerhed - ikke fordi regeringen gerne vil hente dem hjem.

Alternativet holdt grøn grundlovstale

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde brugte lejligheden til at tale dunder mod den vækstkapitalisme, som hun ser som årsag til de fleste af de samfundsproblemer, der er i dag.

- Det står klart, at den ikke kan bruges til at redde den krise, vi står i. Det er som at slukke en ildebrand med benzin, siger hun.

Franciska Roskilde kritiserede samtidig regeringen for ikke at gøre nok for at løse klimakrisen og sætte gang i den grønne omstilling.

- Det er afgørende, at vi går fra en sort til en grøn fremtid. Alligevel bliver der handlet alt for lidt. Der bliver i stedet lavet quick fixes og hockeystav-modeller. Der bliver lavet store projekter i havet omkring os, og så håber man, at tingene løser sig at sig selv.

Det blev også til et tilbageblik til grundloven i 1849, der gjorde drømmen om folkestyret til virkelighed.

- Vi skal blive ved med at kaste os ind i demokratiet. Vi skal styrke den politiske samtale og fællesskaber. Og vi skal demonstrere, når politiske beslutninger går på tværs. Vi skal være nysgerrige og tro på, at verden kan se anderledes ud.

Schlüter begravet på grundlovsdag

(Foto: KELD NAVNTOFT)

Hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller de konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), brugte dagen på grundlovstaler.

De var derimod begge til stede, da tidligere konservative statsminister Poul Schlüter blev bisat fra Holmens Kirke. De talte også ved mindehøjtideligheden på Børsen

Det samme var de fire tidligere nulevende statsministre, Poul Nyrup (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk