Kulturminister Joy Mogensen (S) har endnu engang bevæget sig ud i et politisk stormvejr.
Denne gang er scenen en forhandling om at lade flere fodboldfans få adgang til tribunerne i landets bedste fodboldrække for herrer, Superligaen. Forhandlinger, som kørte her til eftermiddag, men som nu er brudt sammen. Det siger flere ordførere til DR Nyheder.
- Vi må konstatere, at ministeren ikke vil levere det, som et flertal i Folketinget beder hende om, siger De Radikales idrætsordfører, Jens Rohde.
- Ministeren har afbrudt forhandlingerne, fordi hun ikke har ønsket at efterkomme et ønske fra flertallet om at skabe frihed og tillid til klubberne.
Radikale har sammen med de blå partier et flertal, der vil fjerne restriktionerne for antallet af tilskuere til fodboldkampe fra næste sæson, der efter planen begynder til efteråret. Regeringen er derimod skeptiske og har afvist at lade det være op til klubberne at bestemme, hvor mange der kan lukkes ind.
Det er særligt diskussionen om en fuld genåbning for tilskuere i den nye sæson, der har været den store knast, oplyser ordførerne.
Venstres kulturordfører, Britt Bager, beklager også sammenbruddet.
- Vi havde ønsket at give klubberne vished forud for den nye sæson. Det ønskede regeringen ikke, siger hun.
Omvendt siger Socialdemokratiet, at sammenbruddet skyldes de borgerlige partiers ønske om at forhandle om genåbning efter 1. september, som er et anliggende for partilederne. Læs svaret nederst i artiklen.
Forsøgskampe med gode resultater
Forhandlingerne kommer efter tre forsøgskampe, hvor antallet af personer på stadion blev mangedoblet i forhold til det hidtil tilladte. Indtil videre har det været sådan, at der kun har været plads til få blandt interesserede fans. 300 personer har typisk kunne se med fra lægterne, fordi der også har skullet være plads til godt 200 spillere, ledere, trænere, dommere og sikkerhedsvagter.
Evalueringen af de tre testkampe har vist, at publikum udviste "god adfærd".
Divisionsforeningen, Dansk Boldspil Union (DBU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) har efter forsøgene foreslået, at afstandskravet blev lempet til én meter på tilskuerpladserne for resten af denne sæson, mens der skulle åbnes helt op for fuld stadionkapacitet allerede fra næste superligasæson, der begynder til efteråret.
- Konsekvenserne bliver økonomisk alvorlige for klubberne, fordi det bliver sværere for klubberne at sælge sponsorater og sæsonkort, siger Jens Rohde.
Rohde tror på smitteopsporing
Jens Rohde, kan du forstå, hvis der er nogen, der tænker, at fodboldfans og fodboldkampe er et område, hvor man skal være ekstra forsigtig?
- Jamen, det kan ikke nytte noget, at vi går rundt og siger, at smitte ikke må ske. Det afgørende er, at vi kan smitteopspore og isolere, hvis det opstår. Klubberne har erfaring og fysisk og teknologisk infrastruktur til at håndtere store menneskemængder. De har planer for, hvad der skal gøres.
Hvorfor er det, vi skal have fyldte superligastadions, når teatre og operahuse ikke må fylde deres sale?
- Jamen, vi har også det udgangspunkt, at hvis man kan smitteopspore og ved, hvem der har været der, så kan man også godt åbne væsentligt mere, end man har gjort indtil nu. Der er ingen som vores fodboldklubber, der har erfaring med højrisikokampe og mange mennesker.
Socialdemokratiet: De borgerlige tager Superligaen som gidsler
Kulturminister Joy Mogensen ønsker ikke at stille op til et interview. Hendes pressefolk henviser i stedet til Socialdemokratiets nyudvævnte kulturordfører Kasper Sand Kjær.
- Det er en rigtig ærgerlig situation, vi står i. Vi havde lagt en forhandlingsskitse på bordet, som flugtede det, som Divisionsforeningen, DBU og DIF har foreslået. Det ville have betydet, at vi kunne få endnu flere tilskuere på lægterne på søndag. Men de borgerlige partier ville ikke slå til.
Klubberne ved ikke, hvad de skal regne med fra 1. september og har svært ved at sælge sæsonkort og billetter. Er det ikke at holde klubberne i en urimelig situation?
- Nej, jeg synes faktisk, det er helt urimeligt, at Jens Rohde og de borgerlige partier tager Superligaen som gidsel i et større slagsmål om, hvordan genåbningen af Danmark skal forløbe. Det er noget, som partilederne aftaler løbende, siger Kasper Sand Kjær.
Artiklen er opdateret klokken 20.01 med kommentar fra Socialdemokratiets kulturordfører.