Nyt topjob til hovedperson i minksag vækker vrede blandt avlere: 'Forkasteligt' og 'forargeligt'

Henrik Studsgaard skal være ny direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.

Henrik Studsgaard var departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, som havde ansvaret for minksagen. Foto: Philip Davali

Det forarger blandt de nedlukkede minkavlere, at en af minksagens absolutte hovedpersoner nu kan sætte sig i direktørstolen i et nyt offentligt topjob.

Det er tidligere departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard, som er blevet ansat som ny direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.

Minkkommissionen rettede en særdeles hård kritik af Henrik Studsgaard, da den i sommer kom med sin beretning om forløbet, hvor regeringen uden at have lovgrundlaget på plads krævede alle mink i Danmark aflivet.

Studsgaards forseelser blev siden anset for at være så grove, at det ikke var nok at give ham en advarsel, som hans kollega i Statsministeriet Barbara Bertelsen fik. Han blev derfor sendt hjem og stod over for at skulle gennem et tjenstligt forhør, der skulle afgøre sanktionen mod ham.

Men Henrik Studsgaard har brugt tiden som hjemsendt til at søge job. Derfor kunne Esbjergs borgmester Jesper Frost (V) på et møde mandag eftermiddag orientere byrådet om, at Studsgaard er kommunens nye tekniske chef.

Den besked blev modtaget med stor overraskelse hos Danske Mink, der er en forening for de minkavlere, der forsøger at genstarte produktion af mink i Danmark.

- Det er forkasteligt, at han skal være ansat på en førende post i en kommune; det hører ingen steder hjemme. Jeg synes, at det er forargeligt, at der kan blive ved med at være et cirkus, hvor der ikke findes nogen konsekvenser, hvad enten det er for politikere eller de statsansatte, siger foreningens formand, Louise Simonsen.

Studsgaard skabte overskrifter under sin første afhøring i Minkkommissionen, da han sagde, at spørgsmålet om lovhjemmel ikke var 'top of mind' hos ham på det møde, hvor den skæbnesvangre beslutning blev truffet.

Studsgaard var også manden, der fik en række barske sms-beskeder fra Barbara Bertelsen, hvor hun ville have ham og hans ministerie til at tage ansvar for sagen.

'Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)' skrev hun blandt andet til ham.

'Den dygtigste kandidat'

59-årige Henrik Studsgaard blev valgt blandt 16 ansøgere til topjobbet i den vestjyske kommune.

Ifølge Venstre-borgmester Jesper Frost var han ganske enkelt den bedst kvalificerede.

- Vi har valgt den dygtigste kandidat til jobbet. Henrik gjorde et rigtig godt indtryk, og han er enorm kompetent og dygtig. Og ja, han har lavet en fejl i sit tidligere virke. Det har han taget ansvaret for, og så er den ikke længere. Det diskvalificerer ham ikke til at søge job i Esbjerg

Det er en mand, som foran Minkkommission sagde, at det ikke var ’top of mind’, om det nu også var lovligt, det der foregik. Har du slet ikke nogen betænkeligheder ved at ansatte ham?

- Vi har selvfølgelig under processen spurgt ind til, hvordan sagen har været håndteret. Og så har jeg ikke lyst og energi til at bruge mere krudt på, hvad der er sket i fortiden. Vi har ansat en mand til at være teknik- og miljødirektør i Esbjerg Kommune, og jeg er sikker på, at vi har fået en rigtig dygtig fyr, der vil være med til at løfte vores ambitioner.

Jesper Frost har været borgmester i Esbjerg siden 2018. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Er du en Venstre-mand, der godt kan forstå, at der under det massive pres, der var under coronaen, blev begået fejl?

- Jeg gider ikke forholde mig mere til den proces. Han lavede en fejl, og det har han erkendt. Det var der også andre, der gjorde i kampens hede. Han betaler prisen ved at være hjemsendt og komme ud af sit job i København. Nu har han valgt at søge et job i Esbjerg, og vi glæder os rigtig meget til, at han kommer ombord, siger Jesper Frost.

Louise Simonsen har langt fra det samme syn på sagen.

- Nu er kompetencer ikke det eneste, man skal have. Man skal også kunne finde ud af at overholde loven, konstaterer hun.

'Vi andre afventer erstatninger'

Spørgsmålet er nu, om sagen mod Henrik Studsgaard stopper. I tjenestemandsloven fremgår det, at tjenestemænd, der fratræder eller overgår til ansættelse på andre vilkår, ikke kan få en disciplinær straf, og derfor kan der heller ikke indledes eller videreføres tjenstligt forhør mod dem.

I instrukssagen undgik en af de embedsfolk, der fik kritik i kommissionens beretning, også en sag, da hun fik et nyt job uden for staten.

DR har dagen igennem forsøgt at få svar hos Miljøministeriet samt Medarbejder- og Kompetencestyrelsen for at få bekræftet, om sagen mod Studsgaard stopper.

Men hverken ministeriet eller styrelsen har kunnet svare på det i dag.

For minkavlerne vil det skære i øjnene, hvis en af de hovedansvarlige i sagen slipper for straf ved at få et kommunalt topjob.

- Jeg synes, man bør afvente at få afklaret, hvad han har lavet af fejl. Vi andre sidder også og afventer vores erstatninger, sige Louise Simonsen.

Henrik Studsgaard oplyser til DR, at han ikke ønsker at stille op til interview om sit nye job.