Nyvalgt folketingsmedlem melder sig ud af Nye Borgerlige og langer ud efter formandskandidat

Mikkel Bjørn kan ikke se sig selv i Nye Borgerlige med Lars Boje Mathiesen som formand. Han melder sig ind i Dansk Folkeparti.

Mikkel Bjørn har ikke villet sige noget om sin fremtid, efter Pernille Vermund meddelte sin afgang som formand for Nye Borgerlige. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det nyvalgte Folketingsmedlem Mikkel Bjørn melder sig ud af Nye Borgerlige.

Det skriver han på Facebook.

Han begrunder sin afsked med, at han ikke kan se sig selv i partiet i fremtiden under Lars Boje Mathiesen, der lige nu er den eneste kandidat til formandsposten i partiet, efter Pernille Vermund har meddelt sin afsked.

Han kalder Lars Boje Mathiesen "knalddygtig". Men...

- Lars er også en solorytter. Der efterlades ikke meget plads til samarbejde, konstruktiv dialog og fælles fodslag. Personen Lars ender indimellem med at fylde så meget, at partiets interesser og andre personer må vige, skriver han på Facebook.

Han skriver, at han har forsøgt at give udtryk for sine bekymringer internt i partiet, men at det endte med, at han på et møde i partiet for en uge siden fik stillet stolen for døren af partiets sekretariatschef og Lars Boje Mathiesen.

- Hvis jeg ikke inden for to timer vendte tilbage med en besked om utvetydig opbakning til Lars Boje Mathiesen som formand – så var det en mulighed, at jeg blev ekskluderet fra både gruppen og partiet, lyder det.

Lars Boje Mathiesen meddelte for en uge siden, at han er kandidat til at overtage posten som formand for Nye Borgerlige. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Han skriver dog også, at sekretariatschefen dagen efter undskyldte for den besked.

- Jeg var naturligvis i chok. Partiet skal have et demokratisk valg om ny formand – og her fik jeg påbud om opbakning til en kandidat, der endnu ikke havde meldt sig. Endvidere med trussel om, at hvis jeg skulle få den idé selv at stille op, ville det være udtryk for illoyalitet og ligeledes medføre eksklusion, står der på Facebook.

Melder sig ind i Dansk Folkeparti

Han bliver i stedet medlem af Dansk Folkeparti.

- Jeg har gennem de sidste par år været vidne til et Dansk Folkeparti, der har rejst sig fra asken – og som har fået redefineret sig med et nyt formandskab og en sammentømret folketingsgruppe.

- Et parti, der gerne bekender sig til de nationalkonservative værdier, som jeg selv repræsenterer – og som konstruktivt arbejder for parlamentarisk indflydelse med henblik på at rykke Danmark i den rigtige retning, lyder det i Facebook-opslaget.

Med Mikkel Bjørns farvel er der nu kun fire medlemmer i Nye Borgerliges folketingsgruppe.

Ved valget 1. november fik partiet ellers seks mandater, men kort efter valget forlod Mette Thiesen partiet efter en episode til partiets valgfest, hvor Thiesens kæreste ifølge Nye Borgerlige overfaldt en ansat i partiet.

Nu har endnu et medlem så sagt farvel.

Til gengæld har Dansk Folkeparti nu seks folketingsmedlemmer i stedet for de fem, de fik valgt ved valget.

Mikkel Bjørn var fra 2016 til 2021 den første formand for Nye Borgerliges Ungdom. Her taler han på Nye Borgerliges årsmøde i november sidste år. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

DF større end Nye Borgerlige

Og det kan måske blive til endnu mere end det. For Mette Thiesen har også indgået et "arbejdsfællesskab" med Dansk Folkeparti og udelukker ikke at melde sig ind i partiet på et tidspunkt.

I Dansk Folkeparti tager formand Morten Messerschmidt Mikkel Bjørn"meget varmt velkommen".

- Jeg har fulgt ham noget tid, og han er en meget stærk stemme, især i værdi- og udlændingedebatten, og jeg glæder mig til samarbejdet.

Trods de hårde ord fra Mikkel Bjørn til sit nu tidligere parti er Messerschmidt ikke bange for, at det er en politiker, der kommer til at tage ballade fra Nye Borgerlige med ind i Dansk Folkeparti.

- Nej, det der sker i Nye Borgerlige bliver i Nye Borgerlige. Men jeg vil sige, at med det, jeg har hørt både om politiske og personlige trakasserier, der forstår jeg godt den beslutning, Mikkel Bjørn har truffet, selvom det må have været svært.