Odense, Aalborg og Aarhus: Borgmestre jubler

Der er ingen torne i buketten i dag, mener borgmestre i landets tre største provinsbyer

En af de glade borgmestre er Odenses Anker Boye. (Foto: © DR- arkiv)

Roserne næsten vælter ud af munden på de socialdemokratiske borgmestre i Odense, Aarhus og Aalborg, når de bliver bedt om en kommentar til regeringens plan om at investrere 27,5 milliarder kroner i hurtige toge mellem landets fire største byer.

Planen lægger også op til, at jernebanerne skal elektrificeres, en ny bane skal laves over Vestfyn, og en en ny bro skal bygges over Vejle Fjord.

Odenses borgmester, Anker Boye, jubler:

- Jeg er en glad borgmester i Odense. Det her kan give mange tusinde arbejdspladser til de mange ledige. Det vil også binde landets største byer sammen. Det er sådan noget, vi har brug for i Danmark. Et stækt signal om, at vi er villige til vækst og til at skabe balance i hele Danmark, siger Anker Boye til DR Nyheder.

Et stort ønske på Fyn

Togene har været et stort ønske på Fyn i mange år, siger han.

- Det her er en appelsin ned i turbanen i Odense. Vi har gang i en kæmpe byudvikling. Vi arbejder med letbane og infrastruktur - og så får vi lige ind i Danmarks tredjestørste by hurtige tog, som passer fuldstændig som fod i hose til alle de andre planer, vi har. Det her kan ikke være flottere, jubler Anker Boye.

Et ønske i 50 år

Også i Aarhus huserer en glad borgmester.

- Det her er et gigantisk løft af vores kollektive trafik. Vi har ønsket det i 50 år, og i 30 har vi kæmpet for det. Det er en fantastisk nyhed, siger han til DR Nyheder.

- Er der slet ingen torne i buketten?

- Nej. Altså det her er kan givetvis komme til at påvirke indenrigstrafikken i lufthavnen. Men det vigtige i det her er mobilitet. Det er ikke et spørgsmål om lufthavn eller ej - det er et spørgsmål om at være så mobil som muligt, siger Jacob Bundsgaard.

Motorvej, tog og fly

De samme toner lyder fra Aalborgs Henning G. Jensen:

- Det er godt. Jeg kan ikke huske, at togene er begyndt at køre hurtigere, siden jeg gik i skole. Og det er mange år siden, siger han til DR Nyheder.

Ligesom Aarhus har Aalborg også en lufthavn. Henning G. Jensen er endda formand for den. Men i stedet for at bekymre sig om lufthavnens fremtid, når hurtigtogene begynder at trille ind i Aalborg, siger han:

- Man investerer i steder, hvor man har den bedste fremkommelighed og den bedste uddannede arbejdskraft. Med tog, fly og motorvej er vi dækket godt ind. Det her er et meget klart signal om, at man vil have gang i samfundet.