Ø-kommuner i fælles appel: Giv os billige færger hele året

Efter mange turister i corona-sommeren ønsker Fanø, Læsø, Ærø og Samsø at få tilskud til billige færger hele året.

(© JENS NOERGAARD LARSEN)

Corona gjorde sommeren på de danske øer ekstra travl.

Regeringen valgte i foråret at gøre færgetransport til øerne for fodgængere og cyklister gratis i juli. Formålet var at styrke turismen i coronakrisen.

Det lykkedes. For 1.074.215 passagerer rejste med de i alt 53 indenrigsfærger i juli. Set i forhold til 2019 er det en stigning på 60 procent.

Det får nu Fanø, Læsø, Ærø og Samsø til at rette en fælles appel til Folketinget. De fire ø-kommuner ønsker, at den tilskudsordning, der giver billige færgebilletter i 46 uger om året, skal udvides til at gælde hele året.

Som reglerne er i dag, må de fire økommuner ikke bruge et tilskud til at nedsætte prisen på færgebilletter fra den sidste lørdag i juni og seks uger frem. Det skyldes en frygt for, at øerne ikke kan kapere mange turister.

Men de fire borgmestre mener, at coronasommeren har bevist, at de godt kan håndtere den store mængde af turister.

- Vi har mere end fordoblet antallet af passagerer. Det har vist sig, at vi kan håndtere det i forhold til færgekapacitet, overnatninger og restauranter og andre ting, siger Ole Wej Petersen (S), der er borgmester på Ærø.

Hans kollega på Læsø, Karsten Nielsen (DF), er enig.

- Jeg skal love for, at det har været en kæmpesucces. Kommunerne, færgerne, de forretningsdrivende og restauranterne har vist, at det ikke er et problem at øge antallet af turister og få vist vores øer frem, siger Karsten Nielsen.

Positiv modtaget

Tilskuddet til færgerne blev indført i 2016. Princippet bag de ekstra penge hedder 'landevejsprincippet'. Det går kort fortalt ud på, at det skal koste det samme, uanset om man rejser til vands eller til lands.

Ordningen skal efter planen ses efter i sømmene i 2022.

Og på Christiansborg bliver forslaget om at give Læsø, Ærø, Samsø og Fanø mulighed for også at sænke prisen om sommeren og dermed tiltrække flere turister modtaget positivt.

- Jeg er absolut med på, at øerne har leveret, og vi er klar til at sætte penge af. Vi har set hen over sommeren, at det har en stor betydning, at der er gratis eller billige færgebilletter, siger landdistrikts- og øordfører for SF Karina Lorentzen Dehnhardt.

Anne Honoré Østergaard fra Venstre, der er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer, bakker op.

- Vi har set, hvordan det har været godt at holde ferie i Danmark. Det skal vi blive ved med. Så selvfølgelig skal de også have lov til at gøre det i sommerferien, siger hun.

Socialdemokratiets landdistrikts- og øordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er mere forbeholden.

- Vi kommer til at evaluere på det her for at finde ud af, hvad næste skridt er. Men vi er nødt til at høre hele raden rundt i forhold til de andre øer, der også har gavn af de nedsatte færgepriser, hvordan de ekstra penge skal fordeles, siger han.

God sommer i Brugsen

I Brugsen i Byrum, der med knap 500 indbyggere er Læsøs største by, håber uddeler Ivan Kristensen på, at det også i fremtiden bliver billigt at sejle til øen om sommeren, så der kommer flere turister. For de billige færgebilletter som følge af corona-hjælpepakken har betydet, at omsætningen i Brugsen er steget med 20 procent set i forhold til sidste år.

- Vi har tidligere set, at det bremser op, når man går over til de dyre priser. Men der har været en voldsom vækst i vores butik i år. Det har været rigtig godt besøgt.

Ivan Kristensen håber, at Læsø for fremtiden kan nyde godt af billige færgebilletter om sommeren.

- Vi har aldrig oplevet nogen lignende. Alle her på øen er afhængige af turister. Uden for sæsonen laver vi underskud. Det betyder alt, at vi har en god sommer, og at der kommer mange turister. Det er her, vi tjener pengene for at kunne klare et helt år, siger Ivan Kristensen.

Han mener også, sommeren har vist, at Læsø kan håndtere de turister, uden det giver problemer.

Facebook
Twitter