Østergaard efter S-melding: Man kan ikke både vælge vores politik fra og tælle vores mandater med

Socialdemokratiet går til valg på at danne regering uden De Radikale for første gang siden 1993.

I en kronik i Jyllands-Posten har Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skrevet, at hun til det kommende folketingsvalg går efter at danne en et-parti-regering.

Det betyder, at det nu ser ud til at være slut med det politiske parløb mellem Socialdemokratiet og De Radikale, som det ellers har være kutyme siden 1993.

Den udmelding ærgrer De Radikales formand, Morten Østergaard, som mener, at det er underligt at se en statsministerkandidat besætte ministerposter, før valget endnu er udskrevet.

- Det er ærgerligt at se, at Socialdemokratiet tilsyneladende - helt ligesom Venstre - har kastet sig i armene på Dansk Folkeparti, siger han.

Men hvis Mette Frederiksen tror, at at hun stadig kan regne med støtte fra De Radikale uden at medtage deres politik, tager hun fejl.

- Jeg ændrer ikke min position, fordi der går bogstavleg i den i hos Socialdemokraterne. Jeg siger det igen, så ingen kan misforstå det: Man kan ikke vælge vores politik fra og tælle vores mandater med, lyder det fra Morten Østergaard.

Udlændingepolitik grund til brud

Socialdemokratiets begrundelsen for at fravælge De Radikale bunder først og fremmest i udlændingepolitikken.

- Vi løber ikke fra det flertal efter et valg. Vi skal ikke have flere udlændinge til Danmark, end vi evner at integrere. Og en regering skal have mulighed for at handle, hvis der igen bliver brug for nye initiativer, skriver Mette Frederiksen i kronikken i Jyllands-Posten.

- Derfor - hvis vælgerne betror os ansvaret efter næste valg - ønsker vi at danne en socialdemokratisk et-parti regering. Det er den eneste måde, hvorpå vi både kan fortsætte den stramme udlændingepolitik og samtidig trække Danmark i en retning, der er både grønnere og mere retfærdig.

- Dermed vil der også være tale om en ny form for samarbejde mellem os og De Radikale, fastslår Mette Frederiksen i kronikken.

Men den begrundelse giver Morten Østergaard ikke meget for.

- Vi vil ikke bare have en ny regering og en ny statsminister – vi vil også have en ny politik. Jeg er garant for, at den regering, vi bringer til magten, også fører en anden politik, end den vi har i dag, siger han.

En ventet udmelding

Den historiske melding har været ventet på Christiansborg, fordi S og R siden valget i 2015 er gledet længere og længere fra hinanden. Især når det gælder udlændingepolitikken.

Det blev senest demonstreret under Folketingets afslutningsdebat i sidste uge. Da valgte De Radikale at gå sammen med Alternativet om en såkaldt vedtagelsestekst. Mens S, SF og Enhedslisten udarbejdede en fælles tekst om den aktuelle politiske situation.

Samtidig gik Morten Østergaard hårdt til angreb på Socialdemokratiet, fordi han mener, de lægger sig for tæt op af Dansk Folkeparti.

De kritik gentager Morten Østergaard her til aften efter Mette Frederiksens udmelding.

- Jeg ser en total sammensmeltning mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. Jeg står der, hvor jeg hele tiden har stået: Med fødderne solidt plantet i virkeligheden med ambitioner om at løse de problemer, som de andre ikke har tid til, fordi de skal lave burkaforbud eller frikadelletvang i daginstitutionerne.