Østergaard har lært af 'spinkrig': 'Vi skal ikke have en regering på krykker'

Radikale Venstre har lært af regeringsforhandlingerne for otte år siden.

- En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Ved spinkrig. Eller endeløs ”vinder-taber” metaforik. Det er læren fra 2011.

Sådan lød det fra Det Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, da han talte ved Folkemødet på Bornholm tidligere i dag.

Partilederen har fået sig et tiltrængt pusterum fra regeringsforhandlingerne i København, som i dag og i morgen er blevet sat på pause, så partilederne kan deltage på Folkemødet.

Men alligevel spøgte de igangværende forhandlinger i hans tale fra hovedscenen i Allinge, hvor de forskellige partiledere på skift skal holde en 30 minutter lang tale.

For her talte Morten Østergaard om dengang, hans parti senest forhandlede om et regeringssamarbejde, som i 2011 bragte Helle Thorning-Schmidt (S) til magten, mens også Radikale Venstre og SF gik med i regering.

- Meget er sket, siden vi sidst havde muligheden i 2011. Lad mig være ærlig og sige: Vi har også lært af det, lød det fra Morten Østergaard.

Se herunder fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyde Folkemødet i gang

Regering skal kunne lede Danmark i mange år

Over for DR Nyheder uddyber De Radikales Morten Østergaard, hvad partiet lærte af deres seneste regeringsforhandlinger i 2011.

- Vi kan ikke sætte en regering i verden og så sende den af sted på krykker. Vi må og skal finde en fælles vej frem, som danskerne kan have tiltro til, og som har en stabilitet, der gør, at vi har en tro på, at den også kan lede Danmark i mange år frem, siger Morten Østergaard.

Du siger også, at det handler om tovtrækkeri. Var I nogen, der hev lidt for meget i tovet oppe i ’det sorte tårn' sidst?

- Jeg synes ikke, at der nogen, der har noget at lade hinanden høre. Jeg synes, at der en forhåbning og en forventning, at det bliver anderledes denne her gang. Det er også derfor, at jeg har behov for at signalere, at vi har brug for en fælles vej frem, siger De Radikales politiske leder.

Når du taler om, at vi ikke skal have spinkrig og tovtrækning, betyder det så, at du kommer de andre lidt mere i møde?

- Det gør jeg på sin vis. Det, jeg hele tiden har sagt, er, at vi ikke kan acceptere, at der er politikområder, vi ikke kan få indflydelse på. Det er ikke nok, at jeg kan sætte et, to eller tre krydser i det radikale valgprogram. Vi skal finde en fælles vej frem, som danskerne har tillid til, siger han.

Men er det ikke tovtrækkeri at stille ultimative krav om, hvad Mette Frederiksen skal gøre?

- Nej, jeg synes, at det er at tage sit ansvar alvorligt. Vi har lovet folk forandring, som må blive et kompromis af de ting, vi vil.

Morten Østergaard har to dages pause fra regeringsforhandlingerne, som ifølge ham indtil videre går i god gænge.

- Nu har vi haft de første drøftelser, som ikke er mundet ud i noget konkret, og så regner jeg med, at når vi mødes igen i weekenden, så bliver drøftelserne mere intensive, siger Morten Østergaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter