Østeuropæiske betjente hitter i Danmark

Dansk politi har stor gavn af udenlandske betjente, der kommer til Danmark for at hjælpe med opklaring af indbrud.

Politiet har succes med at få hjælp fra østeuropæiske betjente, når indbrud skal opklares. (© Iris)

Betjente fra Rumænien og andre østeuropæiske lande er et hit på danske landeveje.

I et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg gør justitsminister Morten Bødskov (S) status på de udenlandske betjente, der hjælper dansk politi med opklaring af især indbrud.

Blandt andet har en rumænsk betjent hos Nordsjællands Politi haft en central rolle i opklaringen af den kendte 'Operation Goldfinger', hvor 30 rumænere og serbere blev anholdt for organiseret indbrudskriminalitet.

- Det har været af stor efterforskningsmæssig værdi, at der i forbindelse med konkrete efterforskninger har været mulighed for at tilknytte betjente med efterforskningsmæssig erfaring fra de lande, hvor gerningsmændene kommer fra, skriver Morten Bødskov.

Justitsministeren skriver også, at litauiske betjente hos politiet i Syd- og Sønderjylland fører til hurtigere og bedre opgaveløsning i Sydjylland.

DF: Bruger for mange penge på tolk

På Dansk Folkepartis landsmøde i september foreslog partiets retsordfører Peter Skaarup, at flere udenlandske betjente kommer til Danmark og hjælper med opklaringer.

- Rigtig mange af politiets ressourcer bliver brugt på at tolke og kontakt frem og tilbage med østeuropæiske lande. Derfor skal de politikredse, der har brug for det, have tilknyttet udenlandske betjente til hjælp med opklaring, sagde Peter Skaarup.

Justitsministeren mener dog, at det er op til de enkelte politikredse, om de har behov for hjælp fra østeuropæiske kolleger.

- Det er efter Rigspolitiets opfattelse hensigtsmæssigt, at det er op til den enkelte politikreds at vurdere behovet for bistand fra udenlandske forbindelsesofficerer, skriver Morten Bødskov.