Offentlighedslov får radikal kredsformand til at smække med døren

Mai-Britt Schultz vil ikke længere være lokal- og kredsformand for Det Radikale Venstre. Offentlighedsloven får hende til smække med døren.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Sådan siger Mai-Britt Schultz, der indtil nu har været lokalformand og kredsformand for Det Radikale Venstre på Fyn.

Det er den nye offentlighedslov, som Mai-Britt Schultz ikke støtter. Det skriver mitfyn.dk.

- Offentlighedsloven er en del af, at jeg nu går. Jeg har været stolt af den valgkamp vi førte i det radikale. Men jeg har nu svært ved at genkende det parti. Det handler blandt andet om den måde, vi forholder os til det at have magten på - herunder offentlighedsloven, siger Mai-Britt Schultz til dr.dk.

Hun har indtil nu også været en af partiets spidskandidater til kommunalvalget

Også næstformanden i Det Radikale Venstre i Svendborg har meldt sig ud i protest.

Bredt flertal for loven

Det var Vk-regeringen, der tog tiltag til den nye offentlighedslov, som de daværende oppositionspartier Socialdemokraterne og SF dengang kritiserede.

Nu kæmper Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten for at spænde ben for loven, inden den når tredjebehandlingen i Folketingssalen.

En af de mest kontroversielle dele af loven er paragraf 24, der fritager dokumenter, som en minister på et tidspunkt har eller vil få brug for rådgivning om fra sine embedsfolk, fra aktindsigten.

Den paragraf er blevet præciseret siden VK-regeringens forslag fra 2009.

Men den præcision stiller ikke journalist og Cavling-prisvinder Jesper Tynell tilfreds. I en kronik i Politiken den 25. februar skriver han under overskriften "Det bliver lettere at føre Folketinget bag lyset" at:

"Særlig når det gælder adgangen til uforstyrret at tilskære eller i visse tilfælde ligefrem fordreje faktuelle oplysninger, vil loven i praksis styrke regeringsmagten og svække vælgernes og Folketingets indsigt og indflydelse".

Ikke antydning af en ændring

Jesper Tynell bakkes op af Oluf Jørgensen, der er forskningschef i Mediejura ved Danmarks Medie- og journalisthøjskole. Han er heller ikke imponeret over den ændring af paragraf 24, som optræder i den nye offentlighedslov.

- Man sætter andre ord ind, men der er ikke antydning af en ændring, sagde han 7. februar til fagbladet Journalisten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter