Tema Årsdag for terror i København

Ofre for København-angreb får en ny hæderspris

Finn Nørgaard og Dan Uzan, der blev dræbt under angrebene i København for et år siden, får nystiftet pris.

Frankrig hædrede 2. november Finn Nørgaard og Dan Uzan på den franske ambassade i København med medaljer. Nu får de to den nystiftede Folketingets Hæderspris. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

De to dræbte ved sidste års angreb i København bliver anerkendt af Folketinget med en nystiftet hæderspris, Folketingets Hæderspris, oplyser Folketingets formand, Pia Kjærsgaard til Jyllands-Posten.

Finn Nørgaard blev dræbt af Omar el-Hussein foran kulturhuset Krudttønden. Vidner har fortalt, at Finn Nørgaard forsøgte at overmande gerningsmanden, muligvis efter at være løbet ud til ham via en køkkendør.

Årsdag for terror i København

Den 14. februar 2016 er det et år siden det værste terrorangreb på dansk jord i nyere tid. Ved et angreb i Krudttønden på Østerbro blev en civil mand dræbt og fire betjente såret. Senere på natten slog gerningsmanden til mod synagogen i Krystalgade, hvor en frivillig vagt blev dræbt og to betjente såret. Nogle timer senere blev gerningsmanden selv dræbt under en skudveksling med politiet.

Gå til tema

Dan Uzan blev skudt på klos hold af Omar el-Hussein foran synagogen, da han på en nat med terroralarm var frivillig vagt ved en konfirmationsfest.

Den nye hæderspris gives til en civil person, der er omkommet efter at have udvist ekstraordinært heltemod, og den uddeles omkring 27. maj og 2. juni, som er Nørgaard og Uzans respektive fødselsdage.

Der vil blive lavet en statuette eller lignende med inskription, og så skal der opsættes en mindeplade på Christiansborg. I øjeblikket er der to andre mindeplader, og de vedrører henholdsvis et folketingsmedlem og to journalister, der blev myrdet under Besættelsen, oplyser formandskontoret.

Med hædersprisen følger 200.000 kroner til et velgørende formål efter ofrenes efterladtes ønske.

/ritzau/