Ole Sohn gav Vilhelmsen røde og gule kort

'Den glade pizzabager', som departementschefen kalder Ole Sohn, takker af som erhvervs- og vækstminister og overdrager nøglen til SF's ny formand

Ole Sohn forærede Annette Vilhelmsen en dommerfløjte, røde og gule kort til at holde styr på partiet - sammen med nøglerne til Erhvervs- og vækstministeriet. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix)

- Jeg har stået i den helt særlige situation, at jeg måtte vælge mellem de ministerier, som vi i SF har. Og jeg har ikke været i tvivl om, at jeg helst ville være her.

Sådan sagde SF's formand og tidligere erhvervsordfører, Annette Vilhelmsen, da hun i eftermiddag formelt overtog Ole Sohns plads i Erhvervs- og vækstministeriet.

Som rituel gave til sin arvtager forærede Sohn Vilhelmsen en dommerfløjte til at kalde 'de stridende parter' i partiet sammen - samt et sæt gule og røde kort til når bølgerne går højt.

Desuden fik den ny minister et eksemplar af Kaare R. Skous store bog om dansk politik.

Ingen fis med Vilhelmsen

Den 52-årige nyvalgte partiformand fra Kerteminde havde selv droppet enhver symbolik og fis og havde i stedet købt en praktisk gave til den afgående minister, der holder ferie på Tenerife:

- Derfor har jeg et lille spanskkursus til dig. Fordi det er rigtig godt at kunne sproget, som Annette Vilhelmsen sagde.

Der var også ros fra den ny minister til den afgående:

- Mest imponerende er den anerkendelse, du har i erhvervslivet. Jeg har været meget rundt på virksomheder og haft mange samtaler med erhvervsfolk. Og du har et rigtig fint skudsmål, sagde Annette Vilhelmsen til Ole Sohn, der fik et år og 13 dage i ministerstolen.

Departementschef Michael Dithmer roste i sin afskedstale Ole Sohn for at være god til at lytte, for sit sociale engagement i ministeriet.

- Og så er du her i ministeriet kendt som den glade pizzabager, sagde Dithmer.

Den glade pizzabager valgte dagen før, SF fik ny formand, til at meddele, at han trækker sig fra politik efter næste folketingsvalg.

Ifølge politiske iagttagere var Sohns udmelding nøje planlagt for at undgå at blive fyret i en ministerrokade, som flere havde spået ville ske.