Ombudsmand går ind i mørkelagt fangesag

Forsvarsminister underdrev fangetal i Irak. Ministeriet holder på papirerne, men ombudsmand kræver forklaring.

Forsvarsminister underdrev fangetal i Irak. Ministeriet holder på papirerne, men ombudsmand kræver forklaring.

Forsvarsministeriet skal nu stå skoleret over for ombudsmanden i sagen fra Irak om 198 fanger, som viste sig snarere at være 500 fanger pågrebet af danske soldater.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) bragte det stærkt underdrevne fangetal videre i et svar til Folketinget i 2007.

Ministeriet har mørkelagt sagen og afvist at give Ritzau aktindsigt i redegørelser, som højtstående officerer har skrevet om sagen til ministeriet.

Skal begrunde afslag

Ritzau har efterfølgende klaget til ombudsmanden, som nu kræver, at Forsvarsministeriet nærmere begrunder afvisningen af aktindsigt.

Ministeriet indrømmer, at redegørelsen ikke er omfattet af tavshedspligt, og at der i nogle tilfælde kan gives aktindsigt efter princippet om såkaldt meroffentlighed, når der er en væsentligt offentlig interesse i en sag.

Alligevel har ministeriet afvist aktindsigt med henvisning til, at personalesager ikke er omfattet af offentlighedsloven. Samtidig kan redegørelsen give et forkert billede af sagen. De er ikke nødvendigvis retvisende, som ministeriet skriver.

Vil se på redegørelser

Endelig mener ministeriet, at aktindsigt i redegørelserne kunne påvirke den undersøgelseskommission, som skal se på hele Irak-krigen.

Ombudsmanden vil se redegørelserne, hvoraf den ene er skrevet af general Poul Kiærskou, som er nummer tre i den militære rangorden i Danmark og landets repræsentant i Nato.

Ombudsmanden kræver samtidig, at ministeriet forholder sig til Ritzaus spørgsmål om, hvordan hensynet til få enkeltpersoner vejer tungere end hensynet til 500 fanger.

Endelig kræver ombudsmanden en forklaring på, hvordan sagen adskiller sig fra de offentliggørelse af redegørelser, som er sket i sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

Sagen vokser

I den sag kunne redegørelser fra to højtstående embedsmænd godt offentliggøres, selv om sagen også skal behandles af en kommission.

Sagen om de forkerte fangetal ser i øvrigt ud til at vokse. Ifølge Politiken har hele syv topofficerer skullet skrive redegørelser om den.

Deres beskrivelser er sendt til statens advokat, kammeradvokaten, som i løbet af et par uger skal skrive en indstilling til forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

/ritzau/

Facebook
Twitter