Ombudsmand: Offentlig ansat gik for langt da han ytrede sig om chefen

En offentligt ansat gik for langt i udtalelser om sin chef på Facebook, fastslår ombudsmanden.

Offentlige ansatte skal passe på med, hvad de skriver på Facebook, lyder det nu fra Ombudsmanden. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

Offentligt ansatte har vidtgående ytringsfrihed, men der er en grænse, og den grænse har Folketingets Ombudsmand fredag slået fast.

Sagen omhandler en kommunal medarbejder, som i en kommentar på Facebook beskrev kommunaldirektøren som "en person, der måske ikke har sandhed som sin spidskompetence".

- Offentligt ansatte har vidtgående ytringsfrihed, men sagen viser, at der er grænser, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Ansatte må for eksempel ikke udtale sig om deres chefer i en urimelig grov form.

Ombudsmanden lægger blandt andet vægt på, at medarbejderen ikke nærmere dokumenterede sin beskyldning mod kommunaldirektøren.

Men selv om medarbejderen altså overskred sin ytringsfrihed, var kommunens håndtering af sagen heller ikke efter bogen.

Kommunen behandlede sagen som et spørgsmål om medarbejderens loyalitet over for kommunen. Det efterlader ifølge Jøren Steen Sørensen tvivl om, hvorvidt kommunen har forstået reglerne:

- Myndigheder bør ikke tale om loyalitetspligt i sammenhæng med offentligt ansattes ytringer.

- Det fører alt for let til fejl. De skal nøjes med at fokusere på, om ytringen holder sig inden for de udtrykkelige grænser, der gælder på området.

  • Her er reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed:

  • Man skal gøre det klart, at man udtaler sig på egne vegne og ikke på myndighedens vegne.

  • Man må ikke bryde sin tavshedspligt.

  • Man må ikke udtale sig på en freds- eller æreskrænkende måde, for eksempel ved at fremsætte injurier.

  • Man må ikke udtrykke sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for ens eget arbejdsområde.

  • Ledelsen kan ikke pålægge de ansatte flere begrænsninger i deres ytringsfrihed. Der kan således for eksempel ikke under henvisning til en loyalitetsforpligtelse pålægges yderligere begrænsninger i ytringsfriheden.

  • Kilder: Folketingets Ombudsmand, Ritzau, Justitsministeriet

/ritzau/

Facebook
Twitter