Ombudsmand udskyder endelig afgørelse om barnebrude

Folketingets Ombudsmand venter med endelig afgørelse om barnebrude, fordi Folketinget behandler DF-forslag.

Ombudsmanden kom ind i sagen om barnebrude, fordi han i marts sidste år fik en klage fra et syrisk par, en gravid kvinde på 17 ¨århendes 26-årige mand. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Folketingets Ombudsmand har udskudt sin endelige afgørelse om barnebrude.

Årsagen er, at Folketinget i morgen skal førstebehandle et forslag fra DF, der kræver, at barnebrude ikke bor med deres ældre ægtemænd på asylcentre.

Ombudsmanden har tidligere orienteret ministeriet om, at en instruks om at skille parrene efter hans vurdering var ulovlig.

Trods navnet har Folketingets Ombudsmand ingen kompetence over Folketinget.

- Derfor kan jeg ikke bedømme forhold, som Folketinget eller et af Folketingets udvalg har taget stilling til, skriver Jørgen Steen Sørensen til Folketingets integrationsudvalg.

- I lyset heraf finder jeg det rigtigst at lade min endelige redegørelse afvente, om Folketinget under behandlingen af det nævnte beslutningsforslag tager egentlig stilling til spørgsmålet, som er omfattet af min undersøgelse.

Instruksen fra Inger Støjberg betød, at asylansøgere under 18 år i over et halvt år ikke kunne bo sammen med deres ældre ægtefælle på danske asylcentre.

Folketingets Ombudsmand blev inddraget i sagen, da han i marts 2016 fik en klage fra et syrisk ægtepar. En 17-årig gravid kvinde og hendes 26-årige mand var adskilt og placeret på to asylcentre.

/ritzau/