Omlægning af udviklingsbistand skal betale for asylansøgere

Regeringen omlægger udviklingsbistanden for at dække udgifter til øget antal asylansøgere i Danmark.

Udviklingminister Mogens Jensen kalder situationen på flygtningesituationen helt ekstraordinær, og derfor er et nødvendigt at flytte penge til området fra udviklingsbistanden.

Et boom i antallet af asylansøgere i Danmark vil næste år give en ekstraregning på 4,5 milliarder kroner for staten og kommunerne.

Regeringen vil hente de 2,5 milliarder kroner ved at omlægge udviklingsbistanden, oplyser Udenrigsministeriet.

Dermed vil en større del af dansk udviklingsbistand gå til at modtage flygtninge på dansk jord. Det skyldes, at verdens flygtningesituation er helt ekstraordinær, oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Ekstraordinær situation

- Verden står i brand, og mere end 50 millioner mennesker er på flugt. Vi står i en helt ekstraordinær situation med nogle helt ekstraordinært store humanitære udgifter til at hjælpe flygtninge ude i verden og i Danmark, hvor mange midlertidigt søger ly, siger Mogens Jensen.

I 2014 afsættes yderligere 350 millioner kroner over udviklingsbistanden til såkaldte præasyludgifter i Danmark - det vil sige for eksempel udgifter til indkvartering og forplejning af asylansøgere. I 2015 hentes 2,5 milliarder kroner.

SF og Enhedslisten blev ifølge Politiken i dag orienteret om de opsigtsvækkende tal hos finansministeren, skriver Politiken. Begge partier er imod at bruge udviklingsbistanden sådan og vil arbejde for en anden finansiering.

21 procent flyttes fra bistand

Udviklingsbistanden i 2014 er på cirka 16 milliarder.

Både S og R har tidligere været været skarpe kritikere af at bruge udlandsbistanden på asylområdet. Udviklingsminister Mogens Jensen oplyser, at 21 procent af den samlede bistand næste år vil gå til flygtningemodtagelse.

/ritzau/