De seneste dages debat om omskæring splitter den absolutte top i Dansk Folkeparti i to lejre.
På et gruppemøde i dag har Dansk Folkepartis folketingsgruppe besluttet, at partiet er imod omskæring af drengebørn under 18 år.
Men tre prominete medlemmer, næstformand Morten Messerschmidt, Søren Espersen og Marie Krarup, støtter ikke forbuddet.
De resterende 13 folketingsmedlemmer med formand Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard som de mest markante går altså nu ind for et forbud.
Partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt udtaler sig på vegne af flertallet, der er klar til at stemme for et forbud.
- Det har presset sig så meget på, at vi har taget mødet i dag. Og det har gjort, at vi nu melder ud, at Dansk Folkeparti går ind for en mindstealder på 18 år ved drengeomskæring, siger Liselott Blixt.
Flere partier tøver
Debatten om rituel omskæring af drenge er blusset op i de seneste uger.
Det er særligt, efter at flere lægefaglige organisationer løbende har trukket sig fra en arbejdsgruppe, som skal udarbejde en ny vejledning for ikkemedicinsk omskæring. Det er ifølge Liselott Blixt også årsagen til, at Dansk Folkeparti nu skifter kurs.
- Når de lægefaglige selskaber fraråder det, så kan vi heller ikke støtte det, siger hun.
Morten Messerschmidt fortæller til Kristeligt Dagblad, at han ønsker at forsvare jødernes ret til at fastholde en gammel tradition.
- Jeg kan forstå argumenterne på begge sider, men jeg mener nok, at det her mere er et familiepolitisk anliggende end et sundhedspolitisk, siger han til avisen.
- Derfor er jeg bekymret for det overgreb mod familien, som det jo vil være, især i forhold til jøderne, hvis man siger, at denne tradition, som går mange tusinde år tilbage, ikke længere kan praktiseres.
Samme hensyn bruger Marie Karup i sine argumenter for at være imod et forbud.
- Omskæring er for mig en ubehagelig og ulækker tradition. Jeg er kristen, så jeg ville aldrig gøre det selv. Men jeg synes, det er vigtigt at give jøderne lov til at praktisere deres religion og selv stå for deres religiøse oplæring. Der indgår omskæring, og det ønsker jeg ikke at forbyde, siger Marie Krarup til DR Nyheder.
Liselott Blixt har mere fokus på sundhed end familie.
- Jeg ser det som sundhedsordfører som forkert at skære i raske børn, mens andre ser det som en sag for familien, hvor de har en anden tilgang, siger hun.
Det er den tidligere minister og nuværende medstifter af partiet Fremad Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om et forbud mod omskæringer.
/ritzau/
Telegrammet er opdateret og omskrevet.