Omskæringssag vækker kritik: Nu indkalder justitsminister partier til møde

Retslægerådet skal redegøre for kritiseret praksis i sager, hvor der kan være sket fejl.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) afviser ikke ændringer af Retslægerådets praksis i kølvandet på omskæringssagen. (Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix) (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

- Denne her diskussion rejser en række spørgsmål. Det er også derfor, jeg siger, at vi ikke er afvisende over for at foretage ændringer i denne her praksis.

Sådan lyder meldingen fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), efter at et flertal af Folketingets partier har rejst kritik af, at retsvæsenets lægefaglige ekspertorgan Retslægerådet ad flere omgange sætter de samme læger til at vurdere sager, hvor der er opstået tvivl.

Kritikken kommer i kølvandet på DR-podcasten ’Det levende bevis’, hvor flere eksperter vurderer, at et forældrepar fra Fredericia er blevet uskyldigt dømt for at have omskåret deres døtre.

Forældrene blev dømt i både byret, landsret og højesteret. Dommen faldt blandt andet på baggrund af en erklæring fra Retslægerådet, der vurderede, at døtrene er blevet omskåret.

Men efterfølgende har en af verdens førende eksperter i omskæring konkluderet, at døtrene slet ikke er omskåret. Forældreparret søgte derfor om at få sagen genoptaget. Og her blev de samme tre læger i Retslægerådet, som tidligere havde vurderet spørgsmålet, sat til at gennemgå de nye beviser. Og de holdt fast i deres oprindelige konklusion.

- Det giver altid god mening få nye øjne på. Det giver også ofte god mening, at hvis det er, at der er et relativt begrænset udvalg af eksperter inden for et givent område, at man så bruger de eksperter, der umiddelbart ved mest. Og det er selvfølgelig derfor, at hele denne her sag har bragt denne her diskussion til overfladen, siger Peter Hummelgaard.

Partierne skal diskutere ændringer af rådets arbejde

Justitsministeren har derfor inviteret alle Folketingets partier til møde den 16. marts, hvor også Retslægerådets formand Søren Jacobsen vil deltage.

Her skal partierne diskutere, hvordan retslæger bliver brugt i straffesager. Det fremgår af mødeindkaldelsen, som DR har set.

- Jeg synes, det er afgørende, at de eventuelle ændringer, der måtte tages og drøftes, at det sker på et så sagligt og oplyst grundlag som muligt. Og derfor tror jeg også, det er vigtigt, at partierne har lejlighed til at møde Retslægerådets formand og stille spørgsmål, siger Peter Hummelgaard.

Retslægerådet afviser at kommentere kritikken. I en mail til DR skriver rådet, at de ikke kan udtale sig offentligt om konkrete sager og ikke ønsker at kommentere på spørgsmål af politisk karakter.

Du kan høre hele historien om omskæringssagen og de nye beviser i podcastserien 'Det Levende Bevis'. Serien ligger i appen DR Lyd.