Omstridt parti skaber røre på gymnasier

Flere gymnasier modtager mail og Facebook-beskeder fra folk, der advarer mod Danskernes Parti.

Lederen af Danskernes Parti, Daniel Carlsen, trækker på skuldrene over, at nogle advarer gymnasier mod at invitere hans parti til debat. Det er radikale kræfter, siger han.

En forsker kalder partiet Danskernes Parti for skjult nazisme. Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) kalder partiet demokratifjendsk.

Alt imens er partiet i fuld gang med valgkampen frem mod efterårets kommunal- og regionsrådsvalget - blandt andet turnerer Danskernes Parti i de næste uger rundt på en række gymnasier til såkaldte ungevalgmøder sammen med andre partier.

Og det skaber røre på flere gymnasier, fordi Danskernes Parti i en ny rapport fra SFI, Det Nationale Forksningscenter, bliver kaldt antidemokratiske.

Rapporten konkluderer også, at Danskernes Parti 'meget aktivt søger at hindre indvandreres rettigheder og tilstedeværelse'.

I sidste uge var Danskernes Parti på Ringkøbing Gymnasium og Tørring Gymnasium sammen med fire andre partier i en debat arrangeret af Region Midtjylland.

Fredag kom så rapporten fra SFI.

- Jeg har ikke lyst til, at der skal være antidemokratiske partier her. Hvis jeg havde vidst, at eksperter anså Danskernes Parti for at være antidemokratiske, så havde jeg tænkt mig om en ekstra gang og forholdt mig til det, siger Johannes Grønager, rektor på Tørring Gymnasium.

På Ringkøbing Gymnasium var Danskernes Parti også på besøg i sidste uge. Her er rektor Tonny Hansen overrasket over SFi-rapportens konklusioner.

- Når jeg får et oplæg til sådan en debat fra regionen, så går jeg selvfølgelig ud fra, at de står inde for partiet. Og jeg skal jo bare lægge lokaler til en demokratisk debat. Derfor kom det bag på mig, at eksperter siger sådan om et af partierne, siger Tonny Hansen.

Godkendt parti

I Region Midtjylland har man arrangeret debatmøderne sådan, at de partier, man ved vil stille op, har fået en invitation om at deltage.

Reelt set bliver både partier og personer først godkendt endeligt til regionsrådsvalget i slutningen af oktober, når regionernes valgbestyrelse har gennemtjekket de enkelte kandidater og partier. Kandidater kan kun blive nægtet at stille op, hvis de har en dom.

Men Danskernes Parti er et godkendt parti, og derfor ville det først begynde at være antidemokratisk, hvis man ikke vil have dem med i en debat.

Det siger rektor på Paderup Gymnasium, hvor man senere på måneden holder ungevalgmøde blandt andet med deltage af Danskernes Parti.

- For mig er det et lærestykke i demokrati, at man mødes med partiers repræsentanter, som man kan være enige eller uenige med. Det kan være synspunkter, hvor man er meget uenige eller måske direkte bekymret, men det skal frem i lyset, så det kan mødes med en demokratisk stemme, siger Allan Friis Clausen.

Advarer om partiet

De seneste dage har han fået ni mail fra forskellige folk, der mere eller mindre advarer mod Danskernes Parti.

Og på gymnasiets Facebook-profil diskutere blandt andet tidligere elever, hvor vidt man skal bakke op om debatten, hvor Danskernes Parti deltager.

Også Randers Statsskole får besøg af Danskernes Parti frem mod regionsrådvalget. Her har rektor Kjeld Mortensen også modtaget henvendelse om arrangementet.

- Vi vil måske se på det i skolens fællesudvalg, men det er regionen, der står for det. Og vi vil ikke lave censur, siger Kjeld Mortensen.

Hos Danskernes Parti siger partileder Daniel Clausen, at det ikke er almindelige borgere, der advarer mod hans parti.

- Det kommer fra radikale kræfter, derfor har jeg kun skuldertræk til overs for det. Jeg oplever derude, at der er stor interesse for os. Både fra folk, der er uenige med os og som gerne vil debattere, men også fra folk, som er enige med os og oprigtigt interesseret i os, siger Daniel Clausen.

Han afviser, at Danskernes Parti på nogen måde er udemokratisk.

- Jeg synes selvfølgelig, det er træls, at der kommer en så fejlagtig udmelding fra en statslig organisation som SFI. Men vores principprogram er åbent for enhver, og man kan jo gå ind og læse, at vi er demokratiske og eksempelvis gerne vil have flere folkeafstemninger, siger Daniel Clausen.

SFI slår også fast, at i vil hindre indvandreres rettigheder og tilstedeværelse, hvad siger du til det?

- Det er helt forkert. Vi vil ikke hindre nogens rettigheder. Hvert folk har ret til deres eget land, så det har ikke hold i virkeligheden, siger Daniel Clausen.

Mandag valgte Danskernes Parti at politianmelde SFI, fordi Danskernes Parti mener, at SFI uden belæg anklager partiet for at have brugt såkaldte gorillaer til at overfalde venstreorienterede.

En påstand, som Danskernes Parti mener er direkte løgn.