Omstridte Aleqa Hammond smides ud af rødt valgforbund

Grønlandsk politiker har lavet aftale med Venstre om formandspost, og bliver derfor smidt ud af rødt valgforbund.

Aleqa Hammond, grønlandsk politiker, var af rød blok lovet posten som næstformand I Grønlandsudvalget, men i stedet har hun indgået en aftale med Venstre mod at få formandsposten (arkivfoto), (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Den grønlandske politiker og løsgænger Aleqa Hammond har lovet Venstre ikke at stemme imod regeringen i kabinetsspørgsmål mod at få formandsposten i Grønlandsudvalget, og det får konsekvenser.

Socialdemokratiet oplyser, at Aleqa Hammond er blevet ekskluderet fra valgforbundet med rød blok.

Hun blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort. Men hun fik lov at fortsætte i valgforbundet, så hun kunne opnå pladsen som næstformand i Grønlandsudvalget.

Derfor vækker hendes aftale med Venstre undren i Socialdemokratiet og resten af rød blok.

Forsvarer selv aftale

Aleqa Hammond forsvarer selv sin aftale med Venstre.

- Jeg har indgået aftale med Venstre. Det er jo politisk aftale. Det betyder, at jeg skifter min næstformandspost med formandsposten, skriver hun i en sms til Ritzau:

- Min ret til at stemme, som jeg vil, forbliver uændret. Min opgave er at få størst mulig indflydelse i sager om Grønland og ikke vælte regeringer, siger Aleqa Hammond.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag til afstemning, hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

Artiklen er opdateret med citat fra Aleqa Hammond kl. 14.54

/ritzau/