Op- og nedture i Esben Lunde Larsens ministerkarriere

Miljø- og fødevareministeren fik i dag et gult kort af DF i sagen om kvotekongerne. Se op- og nedture i Esben Lundes ministerkarriere.

 • Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for ikke at give nok informationer om kvotekonger i fiskeribranchen, og selvom han i sidste uge mente, at der ikke var sket nogen fejl, og at han ikke havde misinformeret sine kollegaer i Folketinget, indrømme han tirsdag morgen alligevel sin fejl: "Jeg vil gerne undskylde over for Folketingets partier, at der er forslag til at modvirke kvotekoncentration og kvotekonger udviklet af mit ministerium, som jeg ikke har oversendt til Folketinget. Jeg burde have viderebragt disse oplysninger, da det ville have bistået de enkelte partier i deres arbejde med at begrænse kvotekoncentration og kvotekonger." (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)
 • Esben Lunde Larsen ankommer sammen med sine embedsmænd til samråd om mulige indgreb over for kvotekonger den 31. marts. Den betændte sags kerne er, at velhavende danske fiskere er begunstiget af monopollignende tilstande, og flere fiskeriordførere i Folketinget ønsker derfor at finde en løsning for små og mellemstore fiskere. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)
 • Esben Lunde Larsen var med til højbords, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge holdt møde med erhvervslivet, fagbevægelsen og relevante ministre om Storbritanniens udmeldelse af EU. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)
 • Esben Lunde Larsen indviede mandag den 20. marts et nyt stenrev i Limfjorden. Projektets formål er at vise, om stenrev kan være forbedre vandet i forhold til kvælstof og udvikle natur og fisk. Her ses ministeren, før arbejdet gik i gang. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
 • Esben Lunde Larsen er uddannet teolog fra Københavns Universitet i 2008, men sidste år blev han anklaget for at plagiat i sin ph.d-afhandling, hvor der blev fundet 19 tilfælde af tekstmisbrug. Praksisudvalget på Københavns Universitet konkluderede dog siden, at der i de fleste tilfælde var tale om bagateller, og at Lunde ikke handlede imod god videnskabelig praksis. (Foto: Claus bech © Scanpix)
 • I marts sidste år kritiserede ministeren i klare vendinger De Radikales Ida Auken, efter Auken mente, at Lunde ikke interesserede sig for miljøet: "Sidder med smil på læben og glæder mig over, at Ida Aukens tid som miljørelevant politiker er omme. Ikke mindst, når hun i TV-Avisens 18.30'er i ramme alvor kan påstå, at jeg ikke kerer mig om miljøet." Lunde Larsen trak siden sin hårde tone tilbage: "Måske var tonen en anelse for hård i mit opslag i aftes - det vil jeg gerne beklage. Men jeg blev stærkt forundret over at høre Ida Auken i TV Avisen ytre, at hun mener, jeg ikke bekymrer mig om miljøet, når jeg endnu ikke har mødtes med hende som miljø- og fødevareminister og talt politik." (Foto: Simon Skipper © Scanpix)
 • Ministerieoverdragelse i Uddannelses og forskningsministeriet, hvor Esben Lunde Larsen forlader ministeriet for at blive miljø- og fødevareminister, og Ulla Tørnes i stedet overtog posten som uddannelses- og forskningsminister. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)
 • Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsentererede mandag den 29. februar 2016 Esben Lunde Larsen som ny miljø- og landsbrugsminister og Ulla Tørnæs som ny uddannelses- og forskningsminister foran Amalienborg, efter Eva Kjær Hansen (V) måtte forlade stillingen som miljø- og landbrugsminister efter udsigten til et mistillidsvotum som følge af forkerte landbrugsberegninger. Lunde Larsen fortsatte som minister og i samme stilling, efter V-regeringen sidste år blev til en VLAK-regering. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • VIA University College i Holstebro havde mandag eftermiddag den 19. oktober 2015 besøg af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, der blandt andet så sygeplejerskenes undervisning og selv gav en dukke hjertemassage. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)
 • 38-årige Esben Lunde Larsen har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2011 og er valgt i Vestjyllands Storkreds. Fra 2011-2013 var han SU-ordfører, inden han fra 2012-2015 var uddannelses- og forskningsordfører. Efter valget i 2015 blev han også minister på området, og som uddannelses- og forskningsminister skabte han hurtigt furore ved at mene, at Gud har skabt jorden: "Jeg tror, der står en skabende gud bag. Hvordan han så har gjort det, det har jeg ikke forholdt mig så meget til." (Foto: ERik Refner © Scanpix)
 • Miljø- og fødevareministeren tiltrak sig også opmærksomhed, da han tidligere i år afviste at tage imod underskriftsindsamlinger. "Jeg er simpelthen så glad for at blive spurgt om det forhold om underskriftindsamlinger. Når jeg som minister ikke modtager underskriftindsamlinger, så er det simpelthen, fordi jeg ikke vil. Jeg vil simpelthen ikke." Lunde forklarede, at det var principielt, og at han på den måde ikke skulle skelne mellem større og mindre underskriftsindsamlinger. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
 • Senere i 2015 blev Esben Lunde beskyldt for nepotisme; Lunde Larsen havde sammen med sin bror og far økonomiske interesser i et vindmølleprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, som han, inden han blev minister, forsøgte at finde en teknisk løsning til ved at kontakte daværende transportminister Magnus Heunicke (S). Det skete, efter Trafikstyrelsen af sikkerhedsmæssige årsager valgte af afvise at opføre 25 store vindmøller. Siden udtalte Lunde Larsen: "Jeg kan bekræfte, at jeg og min familie har ejerandele i vindmølleprojektet. Det er naturligt, at man som menigt medlem af Folketinget tager særligt hånd om sager, som har stor betydning for det lokalområde, man er valgt i." (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)
 • Esben Lunde Larsen lagde sig morges fladt ned med en uforbeholden undskyldning, inden Dansk Folkeparti på sit gruppemøde til middag skulle bestemme, hvordan Lunde Larsen skulle sanktioneres. DF valgte at acceptere undskyldningen, og gruppeformand Peter Skaarup uddelte siden en advarsel og en skarp påtale; Esben Lunde Larsen fortsætter derfor som minister. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)
1 / 13

Esben Lunde Larsen har været en meget omtalt minister i den seneste uge, og i dag kulminerede forløbet så med, at Dansk Folkeparti udtalte en skarp kritik af den 38-årige miljø- og fødevareminister, der i morges beklagede og indrømmede, at han havde givet misvisende oplysninger til Folketinget.

Facebook
Twitter