Opbakning fra uventet kant: DF-støtte til Vestager i spil om toppost

Hverken V eller S har garanteret støtte til Margrethe Vestager som kommissionsformand, men nu melder DF klart ud.

Margrethe Vestager er en mulig ny kommissionsformand i EU, men vejen derhen er stadig meget lang. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Højst overraskende melder Dansk Folkeparti nu ud, at partiet støtter den radikale Margrethe Vestager som ny formand for EU-Kommissionen.

Det sker på et tidspunkt, hvor hverken Venstre eller Socialdemokratiet har gjort det klart, om de bakker op om den nuværende konkurrencekommissær, når det komplicerede spil om topposten for alvor begynder.

- Er der en mulighed for, at en dansker kan få den post, skal vi sige ja til det, selv om det er Margrethe Vestager. Hvis der er sådan en stor ting i sigte, synes jeg, at vi skal holde sammen som nation, siger Søren Espersen (DF), medlem af DF’s ledelse og formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, til Jyllands-Posten.

For ham betyder det ikke så meget, at Dansk Folkeparti og De Radikale står meget langt fra hinanden, når det handler om eurpapolitikken.

- Det er ikke, fordi jeg er vild med hende politisk, men en toppost er væsentlig for Danmark. Vi får en helt anden indgang, end hvis det er en eller anden Jean-Claude Juncker, der sidder der, siger Søren Espersen til avisen.

Han slår fast, at Danmark kun bør udnævne Margrethe Vestager, hvis det er formandsposten, der er i spil.

Hvis hun ikke kan få lige præcis det job, og der kun er en almindelig kommissærpost tilbage, skal stillingen ifølge Dansk Folkeparti besættes af det politiske flertal, der står bag en ny regering efter folketingsvalget.

Vestager: Beslutning andre skal tage

Kommissionsformanden er en af de mest magtfulde poster i EU, og den kommende formand vil få stor indflydelse på unionens politiske linje.

Margrethe Vestager har ikke officielt meldt sig som kandidat til topposten, men blandt andet det britiske ugemagasin The Economist er varm fortaler for hende, lige som den franske præsident Macron har nævnt hende som en mulighed.

Til Jyllands-Posten siger Margrethe Vestager:

- Det er en beslutning, som andre skal tage, men jeg kan fortælle dig, hvad vi plejede at gøre. Vi plejede at tænke, at vi ville hjælpe hver gang, hvis der var en chance for, at en dansker kunne lykkes. Det ville have været det normale svar. Hvad de tænker om det derhjemme, det må de om, siger hun.

Formelt set er det Lars Løkke Rasmussen, Angela Merkel, Emmanuel Macron og de andre europæiske stats- og regeringschefer, der indstiller en kandidat til posten.

Herefter skal europaparlamentarikerne så godkende eller forkaste den pågældende politiker ved en afstemning.

Der er dog ikke helt enighed om, hvem der skal have lov til at komme i spil til posten.

I Lissabontraktaten fra 2009 blev det nemlig indskrevet, at det fortsat er stats- og regeringscheferne, som skal indstille formanden, men at det skal ske "under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet".

Dette ”hensyntagen” har i den grad været op til fortolkning. Og spørger man mange af de europæiske partier og europaparlamentarikerne, kan det kun forstås sådan, at kommissionsformanden skal være en af partiernes kandidater.

Kommissær siden 2014

Stats- og regeringscheferne må altså ikke bare trække en kandidat ind fra kulissen, og derfor indførte de spidskandidatprocessen ved det seneste parlamentsvalg i 2014.

Her er tanken kort og godt, at de europæiske politiske partier, der er repræsenteret i Europa-Parlamentet, hver især skal stille med en spidskandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen.

Den politiske familie, der får flest stemmer ved parlamentsvalget, får så også førsteret til formandsposten.

Hvis de nyvalgte parlamentarikere holder fast i den beslutning, er det nødvendigt for Margrethe Vestager at stille op som spidskandidat for det europæiske parti ALDE, hvor De Radikale og Venstre hører til.

Margrethe Vestager har været Danmarks kommissær i EU siden 2014.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter