Opfordring til Løkke: Vær åben om, hvad dit rådgiverjob går ud på

Nu begynder alle at gætte, lyder det fra Transparency International.

Lars Løkke Rasmussen bør være mere åben om sit nye job i advokatbranchen, mener organisation. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen vil fremover både være rådgiver i en privat virksomhed og medlem af Folketinget - og det er et problem.

I hvert fald hvis man spørger den uafhængige antikorruptionsenhed Transparency International, der opfordrer den tidligere Venstre-statsminister til at være langt mere åben om, hvad det egentlig er, han skal lave i fremtiden.

Indtil videre har Lars Løkke Rasmussen kun oplyst, at han skal være med til at rådgive advokatfirmaet Gorrissen Federspiels store danske og internationale kunder.

- Vi ved, at firmaet hedder Gorrissen Federspiel, men vi ved ikke, hvilke klienter der er her, og det er måske meget naturligt. Men han kommer ind i en dobbeltrolle, hvor det bliver skjult. Han tager begrebet svingdørsansættelser til et helt nyt niveau, siger næstformand i Transparency International Danmark Jesper Olsen.

- Det er i gråzonerne, vi skal reagere i forhold til, hvad der er rigtigt at gøre. Ellers skal vi jo til at reagere med flere regler og mere kontrol. Derfor er vores perspektiv, at reel åbenhed er et godt sted at starte, siger han.

For hvad ville der ske, hvis Lars Løkke Rasmussen stod frem og fortalte åbent om, hvem og hvad han skulle rådgive om?

- Så kan vi bedre aflæse hans handlinger og hans holdninger. Så kan du lægge den brik til, når du som vælger eller presse skal vurdere, hvad Lars Løkke siger nu: Siger han det, fordi han mener det, eller er det, fordi han er i gang med at rådgive nogle virksomheder om det her emne, siger Jesper Olsen.

Sag om kvotekonger popper op

Lars Løkke Rasmussen var også omdrejningspunkt i diskussionen om politikeres interesser for nogle år siden, hvor der blev sået tvivl om, hvorvidt han havde ladet sig påvirke af en gruppe storfiskere, der i medierne blev kendt som kvotekongerne.

Dengang kom det blandt andet frem, at Lars Løkke Rasmussen i sommeren 2016 lånte et sommerhus i Skagen af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.

Med den sag i baghovedet forstærker det yderligere behovet for mere åbenhed om folketingspolitikeres aktiviteter udenfor folketingssalen, mener Transparency International.

- Med Lars Løkke Rasmussen lægger vi jo hans fortid med ind i diskussionen. Den kører som et bagtæppe. Kvotekongerne kunne jo ikke få statsministeren i tale, før de donerede penge til Løkkefonden. Det kan godt være, at de ikke fik indflydelse, men de købte sig adgang, og det er det, som lobbyisme handler om, siger Jesper Olsen.

Men hvordan kan du vide, om Lars Løkke Rasmussen skal være lobbyist?

- Vi ved det jo ikke. Rosa Lund fra Enhedslisten tweetede i går, at han nu var blevet lobbyist, og så svarer Lars Løkke "hvem siger, at jeg er lobbyist". Men det er derfor, han bør fortælle os, hvad han skal lave. For så undgår vi alle de her myter.

- Hvis Løkke fortalte, hvad det gik ud på, og hvilke opgaver han skal løse, kunne man forholde sig til det. Nu begynder alle at gætte, og myterne opstår, og det er ikke i Lars Løkkes interesse, i Folketingets interesse, og heller ikke i hans klienters interesse, siger Jesper Olsen.

Løkke: Der er stærke regler

En række eksperter har gjort opmærksom på, at der ikke findes regler for folketingsmedlemmers habilitet.

- I realiteten er det lovligt for folketingsmedlemmer at være inhabile, og det gælder for Løkke som for alle andre, skriver centerleder Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i en e-mail til DR Nyheder.

I forhold til sit medlemskab af Udenrigspolitisk Nævn er Lars Løkke Rasmussen underlagt streng tavshedspligt og vil derfor ikke kunne bruge de oplysninger, han måtte få her i sit nye job i advokatfirmaet.

I et interview på Christianborg torsdag formiddag fastslog Lars Løkke Rasmussen, at han sagtens kan have flere kasketter på.

- Advokatbranchen har nogle stærke, etiske regler. Det har vi også herinde omkring tavshedspligt. Jeg har været statsminister i mere end seks år. Jeg kan godt håndtere fortrolighed. Mit virke for Gorrissen Federspiel vil både for min og deres side ske med respekt for det regelsæt, der findes, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk