Opgør om økonomi og reformer

Dr. dk fulgte den første time af dagens folketingsdebat om dansk økonomi.

Dr. dk fulgte den første time af dagens folketingsdebat om dansk økonomi. (© DR)

Regeringen og oppositionen tørnede i dag sammen om dansk økonomi. Oppositionen har rejst en forespørgselsdebat, hvor den beder regeringen forklare, hvordan den vil skabe både fornyet vækst, overholde EU's konvergenskrav og sikre langsigtet holdbarhed i økonomien. I et fælles udkast til vedtagelse kræver S, SF og R, at regeringen laver reformer. Dermed signalerer oppositionspartierne en ny enighed.12.02:

Folketinget holder frokostpause.

11.58:

Claus Hjort Frederiksen minder Morten Østergaard om, at regeringen i sit regeringsprogram har bebudet, at den vil se på SU-systemet, førtidspensionen og dagpengene.

- Den opgave, vi står overfor i '11, '12 og '13 er næppe løselig ved en reform af efterlønnen, siger han.

11.56:

Finansminister Claus Hjort Frederiksen beder om ordet og får det.

- Jeg har sjældent set en opførelse af "Kejserens nye klæder" så ynkelig som her, siger han.

11.55:

- Det er jo sådan, at når der er den slags forespørgselsdebatter her i Folketinget, så har man en ordfører for partierne. Når man har hørt det, hr. Morten Østergaard har sagt, har han ikke været ordfører for partierne. Han har sagt lidt løst og fast om, hvad de radikale vil. Men der har ikke været noget alternativ, siger Peter Skaarup.

11.53:

- Det er for sjovt her i dag at stå her og ikke vide noget som helst om, hvad man vil, siger Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup.

11.50:

- Vil en efterlønsreform være et krav fra Det Radikale Venstre, spørger Sophie Løhde. Morten Østergaard svarer, at man skal have 90 mandater for at gennemføre sin politik og konstaterer, at regeringen heller ikke har flertal for sin politik.

11.48:

- Når man ikke er enige om finansieringen, er man næppe enige om noget som helst, siger Venstres kommunalordfører Sophie Løhde, der også vil have ét eksempel på, hvilke reformer radikale og S-SF er enige om.

11.46:

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen spørger til, om Radikale Venstre bakker op om enkeltelementer i S-SF-udspillet "Fair Forandring", bl.a. flypassagerafgift. Det afviser Morten Østergaard.

11.43:

- Rød stue har ingen planer, de kan stå sammen om. Blå stue har heller ingen planer, de kan stå sammen om. De er som lammet af billygter på vejen, konstaterer Liberal Alliances leder Anders Samuelsen, der "sænker ambitionerne" og beder om ét eksempel på, hvilke reformer, radikale og S-SF er enige om.

11.42:

Venstres Erling Bonnesen spørger Morten Østergaard, hvilke reformer han er enig med S og SF om. Morten Østergaard svarer, at der er enighed om, at der skal sikres holdbarhed gennem reformer. Hvilke, skal man så forhandle om.

11.39:

- Det eneste, man har lagt frem, er et omprioriteringskatalog på ti milliarder, som man ikke har opbakning til. Det sejler for regeringen, siger Morten Østergaard.

11.36:

- Det er bare glasur, der er trukket ud over, når man ikke er enige om, hvilke reformer, der skal komme, lyder kommentaren til oppositionens fælles krav om reformer fra Venstres gruppeformand Kristian Jensen. Også her skal der forhandles, svarer Morten Østergaard.

- Den her enighed er så tynd som det papir, den er skrevet på, konstaterer Kristian Jensen.

11:35:

- Det er ikke en del af vores skattepolitik. Det er klart, det skal der forhandles om, svarer Morten Østergaard på spørgsmålet om millionærskat.

11.33:

Venstres finansordfører Jacob Jensen spørger Morten Østergaard, om de radikale kan støtte S og SF's millionærskat. Morten Østergaard svarer igen ved at spørge regeringspartiernes ordførere, hvor de 10 milliarder skal komme fra.

11.32:

- Hvor skal de 10 mia., som skal findes inden 2013, og som regeringen endnu ikke har redegjort for, komme fra? Morten Østergaard svarer Mike Legarth med et spørgsmål.

11.30:

- Er hr. Morten Østergaard enig i, at vejen ud af krisen er at sætte tæring efter næring, spørger den konservative finansordfører Mike Legarth.

11.27:

Morten Østergaard siger, at en sammenhængende plan kræver prioritering af reformer. - Kom nu i gang, det er tid til at regere noget mere og feriere noget mindre, lyder hans opfordring fra talerstolen. Morten Østergaard læser oppositionens udtalelse op.

11.25:

Den uklarhed, der var om regeringens politik, er fuldstændig intakt, siger den radikale finansordfører Morten Østergaard.

11.22:

- Vi skal have stoppet denne her politik med at komme med en masse uærlige svar, men se kendsgerningerne i øjnene, siger Brian Mikkelsen, der mener, at "det uærlige svar" er stigende offenlige udgifter og skatter og afgifter, som oppositionen er kommet med.

11.19:

Brian Mikkelsen bebuder, at konkurrencemyndighederne vil blive styrket, og at regeringen vil lave innovationstjek, så virksomhederne bliver strømlinet.

11.18:

Regeringen vil fortsætte reformarbejde for at øge arbejdsudbuddet, siger Brian Mikkelsen.

11.15:

Brian Mikkelsen angriber Socialdemokraternes og SF's forslag om øgede skatter på erhvervslivet.

11.14:

Brian Mikkelsen: - Oppositionens politik er som at tisse i bukserne. Øgede offentlige udgifter og skatter og afgifter er nemlig den helt forkerte vej at gå, siger han.

11.13:

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen går på talerstolen.

11.11:

Hjort spørger sig selv, hvad vi egentlig ved om SF og S's plan for dansk økonomi.

11.09:

- Vi skal tilsyneladende i dag føre en debat uden at vide, hvad Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vil gøre, siger Claus Hjort Frederiksen.

11.01:

Hjort: - Konklusionen er, at selv om vi ikke er helt igennem nu, er operationen indtil videre lykkedes, og patienten er i klar bedring.

10.59:

Finansminister Claus Hjort Frederiksen forklarer, at regeringen har ført en ansvarlig økonomisk politik, men er blevet ramt hårdt af den globale krise.

10.53:

Den radikale Morten Østergaard begrunder forespørgslen som ordfører for partierne bag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk