Opholdsforbud og milliarder til klima: 4 vigtige temaer fra Mette Frederiksens åbningstale

Der kom flere forslag frem i Mette Frederiksens tale i Folketinget.

Statsminister Mette Frederiksen har i dag afholdt sin tale i anledning af Folketingets åbning. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det var spækket med nyheder, da statsminister Mette Frederiksen (S) i dag holdt sin åbningstale til Folketingets åbning.

På grund af coronavirus var der færre lyttere i salen, og flere medlemmer af Folketinget fulgte med fra deres kontorer. Her kunne de høre Mette Frederiksen løfte sløret for noget af det, regeringen vil forsøge at få gennemført.

Hårdere straffe og opholdsforbud

Et af forslagene fra statsminister Mette Frederiksen var, at politiet skal kunne indføre et opholdforbud på bestemte steder for at skabe tryghed i danskernes hverdag.

- Det kan være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en S-togstation, hvor de her drenge og unge mænd samles og skaber utryghed, siger hun.

Hvis ikke forbuddet overholdes, skal der være hårde straffe. Her foreslår regeringen en bøde på 10.000 kroner, første gang man bryder det, mens det skal koste 30 dage i fængsel, hvis det gentager sig.

Derudover vil regeringen gøre det muligt at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejligheder, umiddelbart efter de bliver dømt for at bryde loven. Og så skal man kunne tage bilen fra vanvidsbilisten og de dyre ure, jakker og andre statussymboler fra bandemedlemmerne.

Hun foreslår også, at voldsdømte skal kunne udelukkes fra nattelivet i op til to år.

- Får vi stoppet den kriminalitet og undergravende opførsel, vi ser alt for mange steder, så kan der endelig blive plads til at arbejde forebyggende og bygge på det gode, som der trods alt stadig er mest af, siger hun.

Klima og grøn omstilling

Grønnere brændstof og mere klimavenligt landbrug er noget af det, Mette Frederiksen peger på i kampen for klimaet. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

- Vi foreslår derfor et nyt grønt råderum på 2 milliarder kroner årligt frem til 2025, så vi sammen skaber vished om de grønne investeringer i de kommende år.

Sådan lød det fra statsministerentalerstolen.

Mere klimavenligt landbrug, omdanne CO2 til grøn energi, være gode til at udvikle grønt brændstof til transport og industri og genanvende og skære ned på plasticaffald. Det er noget af det, der skal sikre Danmark den reduktion på 70 procent udledning af drivhusgasser inden 2030.

Hun foreslår at afsætte 2 milliarder kroner årligt frem til 2025. Altså 10 milliarder kroner i alt. Milliarderne kommer fra kasser, der allerede er omtalt. Blandt andet EU's genopretningsfond. En fond, der skal hjælpe EU-landene i gang efter coronakrisen.

Frihed på velfærdsområder til 7 kommuner

7 kommuner skal have frie hænder til at håndtere daginstitutionsområdet, folkeskolen eller ældreområdet. Det foreslår statsministeren (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

7 af landets kommuner vil over de næste tre år få frihed til at drive et bestemt velfærdsområde, som de mener, det skal gøres. Sådan lød forslaget fra Mette Frederiksen.

Helt konkret drejer det sig om kommunerne: Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

- Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt, siger statsministeren.

De udvalgte kommuner vil få frie hænder på enten folkeskoleområdet, dagtilbuddene eller ældreområdet.

På for eksempel området for folkeskolen foreslår statsministeren, at grundlæggende regler som gratis undervisning og folkeskolensafgangseksamen stadig skal gælde, men på andre områder skal kommunerne have helt frie hænder. Det gælger blandt andet minimumstimetal, elevplaner og nationale test.

- Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord.

Hjælp i nærområderne

- Lad os være ærlige: I dag afhænger muligheden for asyl ofte af, om man kan betale en menneskesmugler og vil sætte livet på spil i en overfyldt gummibåd, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at ingen flygter uden grund, men at dem der bliver tilbage oftest har mest brug for hjælp.

Regeringen vil derfor hjælpe flygtninge i nærområderne. Det vil de blandt andet gøre ved at behandle asylsager i tredjelande, fremfor Danmark.

De vil desuden fremlægge et lovforslag, der gør det muligt for Danmark at overføre asylansøgere til lande udenfor Europa.