Oppositionen: Fri abort til teenagere

SF er frontløber for en lovændring omkring abort til teenagere. Reglen om samtykke fra forældrenes side til piger mellem 15 og 18 år bør fjernes. Med sig har de Socialdemokraterne og De Radikale.

Teenagerne skal selv have lov at bestemme, om de vil have en abort, hvis de bliver gravide ved en fejltagelse, mener oppositionen. (© Stock.xchng)

Hvis en 15-årig begår en forbrydelse skal de skal kunne tage en straf som en voksen. Hvis de bliver gravide skal de gå til far og mor og få deres samtykke til en abort.

Det vil SF nu have lavet om, så abortreglerne følger reglerne for den seksuelle lavalder.

Sammenhæng i loven

SF finder det problematisk, at forældre kan tvinge de unge piger til at gennemføre en graviditet som loven er skruet sammen i dag.

Samtidig mener de, at det er usammenhængende, at de unge kan købe p-piller og fortrydelsespiller uden forældrenes indblanding.

- Rettigheder og pligter bør følges ad, både hvad angår den seksuelle og den kriminelle lavalder, siger Kamal Qureshi (SF). Han lægger samtidig vægt på at et frit valg bør suppleres med mere oplysning og rådgivning i forbindelse med en eventuel abort.

Etik vejer tungt

Venstre mener ikke der er basis for en lovændring. De mener at det etiske aspekt vejer mere i denne sammenhæng.

- En pige under 18 år er ikke moden nok til at tage stilling til de etiske aspekter af en abort og derfor kan man ikke sammenligne denne aldersgrænse med den seksuelle iøvrigt eller med den kriminelle, mener Preben Rudiengaard, medlem af Sundhedsudvalget.

Socialdemokrater og De Radikale bakker SF op, mens Dansk Folkeparti og De konservative overvejer deres standpunkt.

Facebook
Twitter