Oppositionen har ikke meget til overs for Radikales udmelding: DF kalder det en 'lokumsaftale'

Radikale Venstre opfordrer statsminister Mette Frederiksen til at udskrive valg, men vil ikke igangsætte en advokatvurdering.

Oppositionen er mildt sagt ikke tilfreds med, at De Radikale ikke vil have regeringens handlinger under minksagen vurderet af advokater. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Det er under al kritik, at Radikale Venstre ikke vil igangsætte en uafhængig advokatvurdering på baggrund af Minkkommissionens beretning.

Det mener en samlet opposition i Folketinget.

Radikale Venstre ønsker ikke at lade uafhængige advokater vurdere, om der er grundlag for at føre en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S). Dermed tilslutter De Radikale sig de to andre støttepartier, SF og Enhedslisten.

Samtidig opfordrer Radikale Venstre statsminister Mette Frederiksen til at udskrive folketingsvalg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, fortæller til DR Nyheder, at opfordringen til et folketingsvalg skal ses som en ”utvetydig opfordring”.

For at gøre det helt klart: Hvis Mette Frederiksen ikke følger din opfordring, så er I klar til at stemme for mistillidsvotum senest ved Folketingets åbning?

- Det er korrekt forstået, siger Sofie Carsten Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen siger, at vi har brug for et folketingsvalg:

Blå blok: Det ligner en byttehandel

I oppositionen har man dog ikke meget til overs for den konklusion, De Radikale er nået frem til.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at De Radikale svigter deres egne retsstatsprincipper.

- Enten har man tillid til, at statsministeren kan fortsætte med at lede landet, eller også har man ikke. Det har De Radikale åbenbart tillid til. Men kun indtil oktober. Så har de ikke tillid længere. Det ligner noget, man har set før fra De Radikales side, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, synes, meldingen ”er til grin” og "en gratis omgang".

- Vi må jo bare konstatere, at alle De Radikales skåltaler om, hvor meget de kerer sig om retsstaten, det viser sig jo at være fup det sekund, de kan dufte læderet i en ministerbil, så er det vigtigere end at kere sig om retsstaten, siger Alex Vanopslagh.

Han opfordrer De Radikale til at trække støtten til regeringen og få sat gang i en uafhængig advokatvurdering.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, ser i lighed med Alex Vanopslagh også Radikales udmelding som et forsøg på en byttehandel.

- Jeg synes mest af alt, det ligner en byttehandel, at det Radikale Venstre dropper retsstatsprincipperne, til gengæld får de ministerposter efter et folketingsvalg, siger Morten Messerschmidt.

DF-formanden mener nu, at tilliden til regeringen og dens støttepartier er i frit fald, når ” man kan veksle retsstatsprincipper for ministerposter”.

- Jeg har ingen tillid til den lokumsaftale, som her tilsyneladende er indgået mellem Radikale Venstre og regeringen. Det eneste, man kan sige, er, at Det Radikale Venstre er et parti, der er til salg. Det er kun et spørgsmål om, at prisen bliver høj nok, siger Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt vil gerne have et folketingsvalg:

En utvetydig opfordring til valg

I Venstre ser man nu frem til et folketingsvalg, fortæller formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg ser frem til, at vi hurtigst muligt kan få et folketingsvalg, så danskerne kan afgøre, om de vil have en ny borgerlig regering, der vil genoprette tilliden til folkestyret og befolkningen i Danmark, lyder det fra Venstre-formanden i en skriftlig kommentar.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at det er under al kritik, at Radikale Venstre ikke vil være med til at igangsætte en uafhængig advokatvurdering.

- Jeg er utrolig enig i, at vi skal have et folketingsvalg. Det er da dagens absolut bedste nyhed, men at man så skal glemme alt om Minkkommissionens rapport, som er meget, meget kritisk, og forlade helt gældende retsstatsprincipper, og finde ud af, om der er handlet groft uagtsomt, det er jeg meget uforstående over for, siger Søren Pape Poulsen.

Selvom oppositionen altså potentielt kan begynde at se frem mod et valg, så glæder det heller ikke ubetinget Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

- Vi vil meget gerne have et folketingsvalg, men vi vil også meget gerne have et Folketing, som står på mål for de grundlæggende retsprincipper, siger Morten Messerschmidt.

Hos Nye Borgerlige har man ikke meget til overs for Radikale Venstres udmelding. Folketingsmedlem for Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen skriver på Twitter, at han mener, at Radikale Venstre gør grin med danskerne.

- Så Radikales konsekvens er altså en sandsynligvis koordineret udmelding med Mette Frederiksen om afholdelse af et valg, som de sikkert allerede godt vidste ville komme, skriver han.

Heller ikke i Frie Grønne bliver Radikales melding set positivt på. Partiets politiske leder, Sikandar Siddique, skriver på Twitter, at det er vigtigt med en advokatvurdering.

- Er ikke bare skuffet over Radikales melding. Jeg er vred på demokratiet og retsstatens vegne, skriver Sikandar Siddique.