Oppositionen i angreb: Socialdemokratiet lemper udlændingepolitikken igen

Både Venstre og Dansk Folkeparti beskylder den nye udlændinge- og Integrationsminister for at løbe fra sit løfte.

I de røde partiers såkaldte forståelsespapir, fremgår det, at en ny regering vil lægge vægt på, at der sikres adgang til uddannelse over ungdomsuddannelsesniveau for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den socialdemokratiske regering vil det gøre muligt for flygtninge, der opholder sig midlertidigt i Danmark at få en gratis videregående uddannelse, skriver Jyllands-Posten.

Men den udmelding møder ikke den store begejstring fra flere af oppositionspartierne.

Det er nemlig et brud med det, Socialdemokratiet sagde inden valget, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard og uddyber:

- De tre meget venstreorienterede partier, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten drejer Socialdemokratiet på udlændingepolitikken her efter valget. Og det er meget ærgerligt, siger hun.

Gruppen, der nu skal have mulighed for en gratis videregående uddannelse, mens de er på midlertidigt ophold i Danmark, består af ca. 4.700 primært syriske flygtninge.

I oktober sidste år sagde den nuværende udlændinge-og integrationsminister, Mattias Tesfaye(S), som dengang var udlændingeordfører, at argumentet for, at de ikke skulle have en gratis videregående uddannelse i Danmark, var at de netop kun skulle være her midlertidigt.

Det argument har han tydeligvis glemt, siger Inger Støjberg (V)

- Det, der overrasker mig mest i det her er ikke, at Socialdemokratiet fører en lempeligere udlændingepolitik, end den de gik til valg på, men det er den hastighed, de er ved at ændre tingene med, siger hun.

En ligestillingsudfordring

Holdningsskiftet skyldes ifølge Jyllands-Posten, at Mathias Tesfaye(S) er blevet opmærksom på en 'ligestillingsudfordring' i loven, fordi de fleste af de flygtninge, der skal betale for uddannelse, er kvinder.

For kvinderne får ofte opholdstilladelse efter en anden paragraf end deres mænd - og den paragraf giver altså ikke ret til gratis videregående uddannelse.

Og det skal der laves om på, fortæller De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

- Der har simpelthen været en forskelsbehandling mellem primært kvinder og mænd i flygtningegrupperne. Det giver ingen mening, og det er uretfærdigt, siger han.

Ændringen var også en del af de røde partiers såkaldte forståelsespapir.

Det har søndag ikke været muligt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.