Oppositionen nægter at slippe Støjberg efter samråd: Vi mangler mange svar

Nyt samråd venter Inger Støjberg, efter hun har erkendt forkert sagsbehandling.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er kaldt i et nyt samråd om de syge udlændinge af flere oppositionspartier. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2018) (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Der er allerede indkaldt til et nyt samråd med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i hovedrollen.

Flere oppositionspartier, der var med til dagens åbne samråd om sagen om udlændinge- og integrationsministeriets behandling af ansøgninger om humanitært ophold, er nemlig yderst utilfredse med de svar, de fik, og de svar, som de ikke fik.

Astrid Krag, indfødsretsordfører for Socialdemokratiet, siger, at sagen er uværdig for en retsstat som Danmark.

- Det ligger fuldstændig fast, og det erkender ministeren jo også, at der har været ulovlig sagsbehandling i et af vores ministerier. Sådan bør det bare ikke være i en retsstat.

- Vi kan ikke rigtig få andre forklaringer fra ministeren, end at der har været for travlt. Det kan jo altså ikke være et ordentligt svar, og forhåbentlig er det da heller ikke sådan, at vores ministerier fungerer, siger Astrid Krag og peger på, at det er Inger Støjbergs ansvar, at ministeriets praksis stemmer overens med Danmarks internationale forpligtelser.

Morten Østergaard: Det handler om dødssyge mennesker

Hele balladen er opstået efter den såkaldte Paposhvili-dom, der faldt i december 2016. På samrådet i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg i eftermiddag indrømmede Inger Støjberg, at der var begået fejl i ministeriet.

Sådan bør det bare ikke være i en retsstat.

Astrid Krag, indfødsretsordfører, S

Man har nemlig ikke været hurtige nok til at rette ind efter den dom, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afsagde tilbage i 2016. Først i lørdags – altså over et år efter dommen – satte ministeriet behandlingen af området i bero.

Inger Støjberg forklarede, at fordi der er gået så lang tid, så er der konkret syv syge udlændinge, der har fået afslag på deres ansøgning om at få en humanitær opholdstilladelse i Danmark og dermed er blevet sendt hjem på et fejlagtigt grundlag.

De personer skal identificeres og have deres sag genoptaget, forklarede Inger Støjberg.

Men det er ikke tilfredsstillende, siger Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale.

- Det er regeringens samlede ansvar, statsministerens ansvar, at man har indrettet sagsbehandlingen sådan, at man kan være sikker på, at vi ikke krænker vores internationale forpligtelser. Det virker absurd, at man overhovedet skal sige det, og at ministeren undskylder sig med travlhed, når vi taler om mennesker med livstruende sygdomme, siger han.

Fejlene, som er sket i udlændinge- og integrationsministeriet, beklagede Inger Støjberg efter samrådet med en massiv arbejdspukkel i ministeriet.

- De har haft en exceptionel arbejdsbyrde. Men det ændrer jo ikke på, at der er sket en fejl, lød det fra udlændinge- og integrationsministeren.

Nyt samråd skal give flere svar

Både Alternativet og Enhedslisten havde været med til at kalde Inger Støjberg i samråd i dag, og de er også begge to med til at kalde Inger Støjberg i et nyt samråd.

Der er endnu ikke en dato klar for det samråd, men en ting er i hvert fald sikkert, hvis man spørger Josephine Fock, indfødsretsordfører for Alternativet.

- Der er simpelthen for mange ting, der ikke hører sammen i de her ting, Støjberg siger. Og man skal lige huske på, at Støjberg har det øverste ansvar, siger hun.

Tidligt i 2017 henvender blandt andre Justitsministeriet sig til Udlændinge- og Integrationsministeriet med en henvendelse om, at den såkaldte Paposhvili-dom kan få konsekvenser for, hvordan man håndterer ansøgninger om humanitært ophold i Danmark.

Alligevel går der altså flere måneder, før man reagerer på det i Inger Støjbergs ministerium. Det er især det, Inger Støjberg skal forholde sig til under det kommende samråd, siger Josephine Fock.

Man skal lige huske på, at Støjberg har det øverste ansvar.

Josephine Fock, indfødsretsordfører, Alternativet

- Jeg synes ikke, svarene hænger sammen. Jeg synes, det virker helt absurd, at ministeriet altså allerede i marts måned er blevet gjort bekendt med den her dom af Justitsministeriet, og til trods for det, så reagerer man ikke.

Støjberg beklagede og afviste kendskab til fejl

Johanne Schmidt-Nielsen, indfødsretsordfører for Enhedslisten, bakker op om kollegaen fra Alternativet:

- For mig er det rystende, at det ikke gør større indtryk på en minister, som sidder som øverste ansvarlige for et ministerium, hvor man ikke opdager en dom, og hvor konsekvensen er, at syge udlændinge bliver udsendt af Danmark på et ulovligt grundlag. Det er rystende. Og der er rigtig mange spørgsmål, vi ikke har fået svar på endnu.

Inger Støjberg beklagede fejlene i ministeriet både under og efter samrådet.

- Det eneste jeg kan sige er, at det er beklageligt. Vi vil rette op på den her fejl hurtigst muligt på den bedst mulige måde, lød det fra ministeren.

Hun afviser samtidig, at hun har haft kendskab til fejlene, der er begået i ministeriet.